З

Заморожені російські активи в ЄС: Чи дістанеться щось Україні? - Стаття Володимира Місечко для NV Бізнес

На шпальтах Politico 5 грудня 2023 року з’явився матеріал присвячений арештованим активам РФ в фінансових установах Європи. Ключове питання в тому, чи можна взагалі та як спрямувати ці кошти на допомогу Україні. Цього разу свій план запропонувала Іспанія, яка зараз головує в ЄС.
 
Суть плану полягає в тому, щоб направити до України прибутки від резервів російського центрального банку, заморожених у країнах ЄС, що може принести Києву від 15 до 17 мільярдів євро до 2027 року. Але цей план зазнав серед членів ЄС нищівної критики, бо гроші Україні потрібні негайно, а не через місяці, які підуть на реалізацію плану.
 
Бекграунд
Загалом відколи РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, західні санкції заморозили близько 300 мільярдів євро, що належать російському центральному банку, більшість коштів зберігається в Euroclear, найбільшому в світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі. 
 
На початку все виглядало перспективно. У березні 2022 року Європейська Комісія створила робочу групу для забезпечення координації дій держав-членів ЄС для заморожування та конфіскації російських активів. Зокрема планувалося:
  • у короткостроковій перспективі - створити структуру для управління замороженими коштами, інвестувати їх і використовувати отримані кошти на користь України;
  • у довгостроковій перспективі - після зняття санкцій активи центробанку потрібно буде повернути; це може бути пов’язано з укладенням мирної угоди, яка передбачить компенсацію Україні завданих збитків.
Але
 
Перешкода №1
Політики, що симпатизують Україні, не говорячи вже про самих українців, хочуть, щоб заморожені російські активи були конфісковані та використовувалися для оплати збитків, завданих вторгненням Росії. Але проблема полягає в тому, що згідно з міжнародним правом, немає чіткого способу конфіскувати ці активи без голосування в Раді Безпеки ООН, рішення Міжнародного суду (International Court of Justice, ICJ) або післявоєнних міжнародних домовленостей. Кожен з цих варіантів потребує згоди Росії.
 
Перешкода №2
Крім юридичних, існують і фінансові складнощі. ЄЦБ та деякі міністри фінансів побоюються за репутацію євро. Будь-який крок проти активів російського центрального банку може підірвати євро та європейські державні облігації як засіб збереження вартості для інших центральних банків у всьому світі. Мовляв, Європа принаймні повинна діяти в тандемі з іншими державами G7, клубу найбагатших демократій світу, щоб переконатися, що репутаційні втрати розподіляються.
 
Перешкода №3
Європейці не хочуть брати на себе повноцінне управління російськими активами. Наприклад, ЄС міг би спробувати отримати кращу віддачу від активів, вимагаючи від приватних структур, які володіють російськими коштами, вкладати їх у високоприбуткові інвестиції та перераховувати прибуток до фонду ЄС. Але оскільки ЄС братиме більш активну роль в управлінні російськими активами, з’являться високі ризики. Якщо інвестиції завдадуть збитків, європейські платники податків змушені будуть нести відповідальність.
 
Перешкода №4
Держави мають імунітет від експропріації їхнього майна для погашення боргів. Згідно з міжнародним правом, санкції проти Росії допустимі лише як засіб спонукати її до інших дій. Проста конфіскація активів вийшла б за рамки того, що дозволяють глобальні правила. Як приклад Німеччина, подібний імунітет захищає найбільшу країну ЄС, від позовів жертв нацистської окупації. Десять років тому Міжнародний суд постановив, що італійські та грецькі суди не можуть присуджувати державні активи Німеччини позивачам у таких справах. Звідси випливає, що Німеччина навряд чи погодиться на підрив державного імунітету.
 
Тому, єдине, на що реально може розраховувати Україна – це прибутки від активів вартістю близько 300 мільярдів євро.
 
Але й щодо цього європейці не можуть дійти згоди. Зокрема, до цього зі скептицизмом ставляться уряди Франції та Німеччини. Європейський центральний банк застеріг від конфіскації прибутків, накопичених Euroclear через потенційні ризики для євро, попереджаючи, що це може змусити інші центральні банки, які тримають активи в євро, відмовитися від них. їх і послабити валюту.
 
За даними уряду Бельгії, у Euroclear заморожено близько 197 мільярдів євро російських активів, 180 мільярдів євро з яких надходять від російського центрального банку.
 
Засадничі положення зобов’язують бельгійську групу реінвестувати гроші, а зростання процентних ставок забезпечує надприбуток для депозитарію.
 
За перші дев'ять місяців минулого року Euroclear заробила 347 мільйонів євро на російських активах. А через високі відсоткові ставки чисті процентні доходи Euroclear в 2023 році перевищили 3,8 мільярда євро за дев’ять місяців до вересня порівняно з 522 мільйонами євро в 2022 році.
 
Бельгія, де зберігається більшість заморожених активів російського центрального банку, розраховує зібрати 2,3 мільярда євро податків («windfall tax», податку з надприбутків) від таких заморожених російських активів та використати їх для відновлення України.
 
Перспективи
5 грудня 2023 року представники ЄС відкинули план Мадрида, тому залишається сподіватися на законодавчу пропозицію Єврокомісії щодо введення податку на надприбуток, отриманий від заморожених активів.
 
Більше за посиланням.