З

Захисні маски, законодавчі нововведення від Кабінету Міністрів України - коментар Володимира Місечко для 24 каналу

Кабінет Міністрів України своєю Постановою від 22 березня 2021 р. № 230 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» вніс зміни до обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а саме доповнив обмеження наступного змісту:
«на території регіонів, на яких установлений “червоний” рівень епідемічної небезпеки, забороняється: перебування на територіях загального користування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.”.

Фактично, Постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 вже містила заборону щодо перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Відтер, така заборона буде стосуватись і місць загального користування.

Відповідно до частини 2 ст. 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення, перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-255 гривень).

Відповідно до ст. 222 Кодексу про адміністративні правопорушення України, обов’язок розгляду адміністративних справ, передбачених частини 2 ст. 44-3 КОАП України, покладений на органи Національної поліції.

При цьому, від імені органів Національної поліції мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення працівники органів і підрозділів Національної поліції, які мають спеціальні звання, відповідно до покладених на них повноважень.

Уповноваженими працівниками підрозділів Національної поліції штраф може стягуватися на місці вчинення адміністративного правопорушення незалежно від розміру виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

Таким чином, працівники Національної поліції мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення на місці вчинення такого правопорушення, за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

Щодо оскарження, то відповідно до статей 287-289 КОАП України, Постанова по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено особою, щодо якої її винесено протягом десяти днів з дня винесення в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

Більше за посиланням.