З

За що покарали Динамо Київ? 

25 листопада 2015 року Контрольно-дисциплінарна й етична інстанція УЄФА (The UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body) оголосила своє рішення щодо епізоду, що трапився під час матчу Ліги Чемпіонів Динамо Київ - Челсі Лондон, 20 жовтня 2015 року.

Так, згідно рішення, на матчі були зафіксовані наступні порушення:

  • Расистські прояви (ст. 14 Дисциплінарного регламенту УЄФА)
  • Масові заворушення (ст. 16 Дисциплінарного регламенту УЄФА)
  • Блокування виходів (ст. 38 Правил забезпечення безпеки УЄФА).

Для довідки, в УЄФА діють два незалежних один від одного дисциплінарних органу:

  • Контрольно-дисциплінарна й етична інстанція, яка займається дисциплінарними справами, що мають відношення до подій на полі і поза ним;
  • Апеляційна інстанція, яка займається розглядом апеляцій на рішення Контрольно-дисциплінарної інстанції.

Спробуємо розібратися в чому саме звинувачують Динамо Київ

Отже, ст. 14 Дисциплінарного регламенту УЄФА - расизм, інша дискримінація та пропаганда (Racism, other discriminatory conduct and propagand).

Згідно з цією статтею, забороняється образа людської гідності з будь-яких ознак, включаючи колір шкіри, расу, релігію або етнічне походження. У разі фіксування такого факту - відповідальність у вигляді часткового закриття стадіону.

Якщо ж такі порушення повторюватимуться, то:

  1. при повторному порушенні - проведення одного матчу без глядачів і штраф у розмірі 50 000 євро;
  2. при подальшому порушенні - проведення більш ніж одного матчу без глядачів, технічна поразка (0-3), зняття очок або зняття зі змагань.


Стаття 16 Дисциплінарного регламенту УЄФА - порядок і безпека на матчах УЄФА (Order and security at UEFA competition matches)

Згідно з цією статтею, асоціації та клуби, що приймають матчі, несуть відповідальність за порядок і безпеку як всередині так і навколо стадіону до, під час і після матчів.

Всі асоціації та клуби несуть відповідальність за:

  1. вторгнення або спробу вторгнення на поле під час матчу;
  2. метання предметів;
  3. феєрверки;
  4. використання лазерних лінійок або аналогічних електронних пристроїв;
  5. використання жестів, слів, не прийнятних для спортивного заходу, зокрема, які мають політичний, ідеологічний, релігійний, образливий або провокаційний характер;
  6. нанесення збитків;
  7. осквернення національного гімну або гімну змагання;
  8. будь-які інші дії які порушують порядок або дисципліну всередині або навколо стадіону.


ст. 38 Правил забезпечення безпеки УЄФА - громадські проходи (Public passageways)

Згідно даної статті, організатори матчу повинні вжити заходів, щоб гарантувати, що всі проходи, коридори, сходи, двері, ворота та аварійні виходи були вільними від будь-яких перешкод для вільного потоку глядачів.

Види санкцій за порушення Дисциплінарного регламенту УЄФА передбачені ст. 6, серед яких можна виділити часткове або повне закриття стадіону, проведення матчів без глядачів, проведення матчів у третій країні, зняття очок, зняття з турніру і накладення штрафу від 100 євро до 1 мільйона євро.

Динамо Київ було покарано Контрольно-дисциплінарною та етичною інстанцією УЄФА проведенням трьох матчів без глядачів (третій матч як випробувальний на три роки) і штрафом в 100 000 євро.

Право на апеляцію і порядок її розгляду

Згідно ст. 53 Дисциплінарного регламенту УЄФА, сторони мають право на апеляційне оскарження рішення Контрольно-дисциплінарної та етичної інстанції УЄФА в апеляційну інстанцію.

Спочатку, протягом трьох днів після прийняття рішення, яке планується оскаржувати, подається заява у письмовій формі про намір оскаржити прийняте таке рішення.

Далі, протягом 5 днів з моменту подачі заяви про намір оскарження, подається апеляційна скарга, при цьому плата за подачу такої скарги становить 1000 євро.

Важливо. Подання апеляційної скарги не зупиняє дію оскаржуваного рішення, але апеляційна інстанція може прийняти таке рішення за наявності відповідного клопотання від апелянта.

Після прийняття апеляційної скарги до розгляду, апеляційною інстанцією призначається дата слухання, за результатами якого оскаржуване рішення може бути як залишено в силі, так і змінено.

Отже, в разі відсутності клопотання від Динамо Київ про зупинення оскаржуваного рішення, або прийняття рішення Апеляційною інстанцією про відмову в зупиненні оскаржуваного рішення, матч Динамо Маккабі відбудеться без глядачів.   

http://www.uefa.org/disciplinary/index.html#post_164392