З

За кордон на авто. Які правила виїзду та чи потрібна довіреність власника - коментарі Наталії Назарко для РБК-Україна

Правила допуску транспортних засобів до поїздки за кордон передбачено пунктами 50-55 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року №1388.
 
Зокрема, частиною 1 пунктом 51 Постанови КМУ №1388 від 7 вересня 1998 року встановлено, що власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй свідоцтво про реєстрацію.
 
Частиною 2 пункту 51 Постанови КМУ №1388 від 7 вересня 1998 року передбачено, що особа яка здійснює поїздку за кордон на чужому авто, за її бажанням, може отримати так зване тимчасове свідоцтво про реєстрацію на її ім’я. Таке посвідчення видається особі, яка здійснює поїздку за кордон на підставі заяви власника транспортного засобу.   
 
В той час, свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника транспортного засобу, зберігається у відповідному сервісному центрі МВС. Тимчасове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу необхідно повернути у відповідний сервісний центр МВС не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.
 
Водночас головний сервісний центр МВС інформує, що для перетину кордону на транспортному засобі особі, яка не є власником, необхідно отримати тимчасове свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон або нотаріальне доручення власника авто з такою відміткою. До того ж, немає значення чи авто належить родичу чи сторонній особі.
 
Для отримання тимчасового свідоцтва про реєстрацію для виїзду за кордон необхідно власнику та особі, яка має перетинати кордон, звернутися до сервісного центру МВС, із собою обоє повинні мати паспорт громадянина України, РНОКПП, та свідоцтво про реєстрацію ТЗ.
 
Більше за посиланням.