Я

Як ввезти в Україну та розмитнити авто з Європи: всі деталі - коментар Наталії Назарко для РБК-Україна

Після того, як влітку в Україні повернули обов'язкову сплату податків за ввезення авто з-за кордону, в країну стали значно рідше ввозити машини, і черги на кордоні стали вже не такими великими, кажуть РБК-Україна експерти ринку. Водночас процедура розмитнення автомобіля з-за кордону залишилася незмінною.
 
Але немало українців ввозять машини в країну і зараз. Що треба знати перед ввезенням транспортного засобу в Україну, як розмитнити авто та поставити на облік – у колонці для TRAVEL РБК-Україна розповідає юрист АО "Місечко та Партнери" Наталія Назарко.
 
Екостандарт
Перед ввезенням автомобіля з Європи в Україну перш за все необхідно переконатись у відповідності екостандарту, що регулює вміст шкідливих речовин в вихлопних газах.
 
Згідно ч.2 ст. 2 Закону України « Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» митне оформлення з метою вільного обігу та першу державну реєстрацію в Україні транспортних засобів за кодами товарних позицій 8701 20, 8702, 8704, 8705 згідно з УКТ ЗЕД, як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, нових і таких, що були в користуванні, а нових транспортних засобів за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам:
  • не нижче рівня "ЄВРО-5" - з 1 січня 2016 року, за винятком транспортних засобів, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2015 року включно;
  • не нижче рівня "ЄВРО-6" - з 1 січня 2025 року, за винятком транспортних засобів, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2024 року включно.
Попередня декларація
Правилами митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затверджених Наказом Державної митної служби України №1118 від 17.11.2005 встановлено, що при митному оформленні автомобіля необхідно подати попередню митну декларацію до митного органу, де авто буде пред'явлено для оформлення. ПДГ  оформлюється  митним  органом  за місцем постійного (тимчасового) проживання громадянина,  який бажає ввезти на  митну територію України ТЗ для вільного обігу. Для  оформлення  ПДГ  громадянин,  який  бажає  ввезти в Україну ТЗ з метою вільного обігу,  або вповноважена на  те  особа подає заяву довільної форми. Оформлення  ПДГ  можливе за умови надання митному органу повної інформації про ТЗ, а саме: тип, модель та марка, колір, рік виготовлення  та введення в експлуатацію,  ідентифікаційний номер, номери кузова, шасі (рами), двигуна, об'єм двигуна (куб.см). Громадянин може сам оформити її або звернутись до митного брокера. ПДГ дійсна та  може  бути  використана  для  ввезення  в Україну  ТЗ протягом трьох місяців з дати оформлення, тобто з дня присвоєння їй реєстраційного номера.
 
Вартість розмитнення
Розрахунок митних платежів здійснюється на основі інформації про вартість машини та її параметрів. За цими даними буде підраховано митну вартість автомобіля, що включає акцизний податок, мито та ПДВ. Розмір акцизного податку залежить від типу двигуна та року випуску автомобіля. Згідно Закону України «Про Митний тариф України» ставка ввізного мита на автомобілі легкові становить 10% бази оподаткування (митної вартості). Для електрокарів мито складає 0%. Податок на додану вартість відповідно до підпункту «а» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України сплачується за ставкою 20 % від бази оподаткування (вартості ТЗ).
 
Ввезення товару на територію України за попередньою митною декларацією дозволяється протягом 30 днів з дати її оформлення митним органом.
 
Ввезення авто через державний кордон України
Згідно п. 1.2 Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затверджених Наказом Державної митної служби України №1118 від 17.11.2005 у пункті пропуску через державний кордон України,  через який ТЗ ввозиться в Україну громадянину необхідно надати наступні документи:
  • що підтверджують право власності на ТЗ або користування ним (у тому числі з правом розпорядження);
  • реєстраційних (технічних) документів на транспортний засіб (якщо він перебував на обліку в реєстраційному органі іноземної держави чи України) з відмітками про зняття транспортного засобу з обліку, якщо такі документи видаються реєстраційним органом;
  • що підтверджують право на надання пільг в оподаткуванні (у разі митного оформлення ТЗ з наданням пільг в оподаткуванні);
  • паспортних документів та інших документів, визначених законодавством України та міжнародними договорами України, що дають право на перетин державного кордону, та/або паспорта громадянина (посвідчення особи з відміткою про місце проживання); посвідки чи іншого документа про постійне (тимчасове) проживання в Україні або за кордоном тощо;
У випадках необхідності вирішення питань щодо визначення року виготовлення транспортного засобу, класифікації транспортного засобу згідно з УКТ ЗЕД, митної вартості або порушення справи про порушення митних правил посадова особа митного органу може вимагати деякі чи всі з перелічених документів:
  • митні документи країни придбання ТЗ;
  • сервісну книжку;
  • експертний висновок;
  • фотографії;
  • технічну документацію.
Митний орган у пункті пропуску через державний кордон України,  через який ТЗ ввозиться в Україну за наявності  ПДГ здійснює запит до ЄАІС Держмитслужби, здійснює митний огляд ТЗ, а також проводить документальну перевірку факту зняття з обліку ТЗ  у  вповноважених реєстраційних органах за кордоном і приймає рішення про можливість здійснення митних процедур у пункті пропуску та направлення  ТЗ  в митний   орган   за  місцем  постійного  (тимчасового)  проживання громадянина; вносить до ПДГ електронної копії відповідні відмітки про проведення митних процедур у пункті  пропуску та направлення ТЗ в митний орган за місцем постійного (тимчасового) проживання громадянина, роздруковує два примірники ПДГ та оформлює.
 
Власникові ТЗ (уповноваженій особі) разом з оригіналами технічних та інших документів, що були  підставою для митних процедур у пункті пропуску через державний кордон України, передаються  другий примірник документи контролю за доставкою ТЗ до митного  органу призначення,  оформлений  в  установленому  порядку,  та завірена  посадовою  особою  митного органу копія Акта митного огляду.
 
Згідно ч. 2 ст. 365 Митного кодексу, митне оформлення товарів, ввезених на митну територію України громадянами, за товарними позиціями 8701-8707, 8711, 8716 згідно з УКТ ЗЕД, що підлягають державній реєстрації, здійснюється у будь-якому митному органі на всій митній території України з пред’явленням їх цьому органу.
 
Сертифікат відповідності
Документом, що засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів, є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України, що вказує, якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб ("ЄВРО-2" - "ЄВРО-6" або іншому рівню). Позначення рівня екологічних норм, якому відповідає транспортний засіб, має бути внесено до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.
 
Сертифікат потрібно отримати до подачі документів на оформлення розмитнення авто, якщо у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорті) не зазначено екологічний стандарт, якому він відповідає. Його можна отримати у будь якій сертифікаційній лабораторії.
 
Розмитнення
Після проходження кордону автомобіль потрібно перевезти до митниці для оформлення протягом 10 днів. 
 
Для  митного оформлення ТЗ, який тимчасово перебуває на території України та декларується для  вільного обігу на цій території, власник ТЗ (уповноважена особа) подає митному органу заяву довільної форми про проведення митного оформлення ТЗ для вільного обігу на митній території України.
 
Для митного оформлення автомобіля потрібно:
  • рахунок-фактура або інший документ, який підтверджує вартість автомобіля;
  • документ, який підтверджує право власності на машину (договір купівлі-продажу, дарування);
  • реєстраційний документ на авто (технічний паспорт);
  • реєстраційний документ на авто (технічний паспорт);документ, який підтверджує факт зняття машини з обліку в країні реєстрації;
  • документ, який підтверджує екологічний стандарт транспортного засобу (митне оформлення нових автомобілів можливе за умови відповідності екологічним нормам не нижче рівня “ЄВРО-5” та для тих, що були в використанні не нижче “ЄВРО-2”.
Посадова особа митного органу здійснює митний огляд ТЗ, перевіряє та встановлює відповідність ідентифікаційного номера, номерів кузова, шасі (рами), двигуна, року виготовлення, кольору та дати  введення в експлуатацію ТЗ даним, зазначеним у поданих документах, у тому числі копії Акта митного  огляду, оформленого митним органом відправлення.
 
Після подачі документів та заповнення додаткової декларації видається посвідчення. На цьому етапі можна ставити автомобіль на облік до МВС.
 
Більше за посиланням