Я

Як отримати компенсацію за завдану шкоду внаслідок квартирі прориву труби опалення? Коментарі юриста ЮФ «Місечко та Партнери» Наталії Дейнеги для порталу «Dengi.ua»

В 4-этажном доме 1932 года постройки централизованная система отопления проходит по чердаку дома. В результате прорыва трубопровода квартиры залило гарячей водой. Аварийную ситуацию ликвидировали "ХТС" к позднему вечеру. Труба, которую прорвало, имела шов, хотя по нормам должна быть безшовной. Вода через перекрытия дотекла до 1го этажа. Авария нанесла серьёзный материальный и моральный ущерб.

Полностью залита мебель, вещи, пол, стены, потолок, повреждена электропроводка. Жилкомсервис провёл обследование и составил заключительный акт в котором упоминается, что:"видны следы залития на потолке и стенах". От дальнейших действий комунальщики отказываются. Подскажите, какие дальнейшие действия должны предпринять жители затопленых квартир, чтобы получить копенсацию за нанесенный квартире ущерб?

Відповідаючи на питання, слід зазначити, що основним нормативно-правовим актом, який регулює надання житлово-комунальних послуг, права та обов’язки споживачів та ЖЕКу, є Закон України «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон).

До нього в першу чергу і варто звертатись для захисту порушених прав,  у разі виникнення конфлікту між споживачами та ЖЕКом.

Положення цього Закону встановлюють, що Споживач має право на відшкодування збитків, завданих його майну та/або приміщенню, шкоди, заподіяної його життю чи здоров'ю внаслідок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних послуг. Він також має право отримувати від виконавця компенсацію в розмірі, визначеному договором, рішенням суду або законодавством, за перевищення нормативних термінів на проведення аварійно-відновлювальних робіт.

Проте цей Закон встановлює загальний порядок оформлення претензій споживачів до виконавців (ст. 18 Закону)

Тому у Вашому випадку порядок захисту порушених прав буде передбачати наступні дії.

За результатами ліквідації аварійної ситуації, співробітники ХТС повинні скласти та надати відповідний акт, в якому обов’язково мають бути зазначені причини аварії та її наслідки. Це є дуже важливим для подальшого визначення винного суб’єкта та притягнення його до відповідальності.

Також акт про факт та наслідки затоплення має бути складений представниками ЖЕКу, які маю прибути у найкоротший термін з моменту подання заявки. Форма акту встановлена у Додатку №4 до Наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 року «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій».   

Далі у найкоротші строки бажано звернутись до експертної організації, яка визначить розмір збитків, завданих аварійною ситуацією. Висновок експертизи буде потрібен для підтвердження у суді суми завданих затопленням збитків.

Після отримання всіх документів, які стосуються аварійної ситуації (акт аварійної бригади, акт про залиття, а також експертний висновок) Ви маєте право спробувати отримати відшкодування від ЖЕКу або одразу звернутись до суду з Позовною заявою про відшкодування збитків, завданих неналежним виконанням ЖЕКом своїх обов’язків.

Окрім висновку експерта, понесені Вами збитки можуть бути підтверджені чеками або рахунком, виставленим ремонтною організацією, якщо Ви вирішили не чекати рішення суду та розпочали відновлення власного житла самотужки.

Усі документи, направлені Вами до ЖЕКу та отримані Вами у відповідь необхідно зберегти та прикріпити до позовної заяви в обґрунтування своїх вимог.

Споживач також має право вимагати в судовому порядку відшкодування моральної шкоди, завданої протиправними діями ЖЕКу.

Таким чином для відновлення порушених прав необхідно:

  1. отримати акт аварійної служби про ліквідацію аварії;
  2. отримати Акт про залиття, аварію, що трапилась на системі центрального опалення, гарячого водопостачання (або холодного водопостачання), складений представниками ЖЕКу;
  3. отримати експертний висновок щодо вартості збитків, завданих залиттям;
  4. підготувати та подати до суду Позовну заяву про відшкодування збитків, завданих неналежним виконанням ЖЕКом своїх обов’язків, прикріпивши до неї усі необхідні документи.