Я

Як НБУ вирішив позбутися готівки – коментарі Володимира Місечко для порталу «Реальна Економіка»

З 1 вересня вступило в дію обмеження в готівкових розрахунках. І хоча з одного боку введена планка в 150 тисяч гривень виглядає цивілізованої спробою відучити українців від згубної звички розраховуватися «кешем», з іншого ці дії явно спрямовані на те, щоб в черговий раз держава змогла забратися в кишені громадян.

Мрія Національного банку та Міністерства доходів і зборів стала реальністю: відтепер практично всі операції, сума яких перевищує 150 тисяч гривень, в обов'язковому порядку проводяться тільки в безготівковій формі.

Йдеться про набуття чинності норм постанови НБУ №210, зареєстрованої в Міністерстві юстиції ще в липні.

Згідно її вимогам, готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством за товари, роботи або послуги не повинні перевищувати 150 тисяч гривень.

Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які вимагають нотаріального посвідчення, також не зможуть розраховуватися паперовими грошима, коли сума операції становить більше 150 тис гривень.

Якщо говорити більш звичною мовою, відтепер дорогі покупки, такі як придбання авто, квартир, предметів мистецтва та інші опиняться під наглядом державних органів.

Причому, це стосується не стільки первинного ринку, скільки взаємних розрахунків фізосіб, які, як правило, проходять повз державну казну. Відтепер податкові органи зможуть без проблем відстежувати будь-які великі угоди й виявляти приховані доходи українців.

Крізь добрі наміри
Якщо відкинути убік критику дій Національного банку та Міндоходів разом з урядом, крок щодо скорочення частки готівки в економіці є логічним та повторює подібну практику в більш розвинених державах.

«У країнах єврозони, наприклад, обмеження готівкових платежів призвело до збільшення використання безготівкових грошей, і пересічними громадянами нововведення було сприйнято абсолютно нормально», - зазначає експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Марія Сальникова.

По-перше, введення нових рамок грошових розрахунків призведе до зниження готівкової грошової маси, шкоди від якої більше, ніж користі.

Починаючи з негативного впливу високої монетизації економіки на її зростання - в Україні монетизація досягає 50%, в той час як у Європі та США - менше 10%, розкручування інфляції, і закінчуючи тим, що в руках українців концентрується істотна сума готівкових засобів, а за підрахунками НБУ вона перевищує 224 мільярда гривень, управляти якою практично неможливо.

По-друге, домогтися зниження валютної залежності української економіки, з чим НБУ намагається боротися вже довгі роки. Адже більшість угод на вторинному ринку купівлі нерухомості або авто так і проводиться за долари або євро.

З введенням планки в 150 тисяч гривень легалізація цих операцій змусить сторони розраховуватися гривнями, вилучаючи валюту із «шухляди».

Причому, банкам на цьому заробити особливо не вдасться: заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська запевняє, що банківські комісії у зв'язку з обмеженням готівкових розрахунків не виростуть.

«Хоча через нововведення операції з купівлі-продажу можуть незначно подорожчати, що пов'язано з відкриттям та обслуговуванням рахунків, переказом грошей, обміном валюти», - підкреслює директор центру роздрібного бізнесу, член правління ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank Любомир Пунчев.

По-третє, новація НБУ не тільки дозволить відстежувати операції, а й встановити більш жорсткий контроль за тими, хто їх здійснює.

«У законодавстві 150 тисяч гривень - це сума операцій, понад якої починається їх обов'язковий моніторинг, тобто ідентифікація тих, хто ці операції проводить з повідомленням Держслужби фін моніторингу», - підкреслює радник гендиректора агентства «Кредит-Рейтинг» Олексій Капустинський.

Тому, якщо буде перевищена сума у 150 тисяч гривень, та є хоч одна з 16 ознак, зазначених у статті 15 закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму», трансакція береться «на олівець».

Наприклад, такими ознаками може бути переказ грошей на анонімний рахунок за межі України, або за відсутності зовнішньоекономічного контракту; перерахування коштів юридичній або фізособі-підприємцю, термін діяльності яких не перевищує трьох місяців з дня реєстрації; здійснення страхових виплат та інші.

По-четверте, Національний банк розраховує, що обмеження готівкових розрахунків позитивно вплине на економіку.

За словами Ричаківської, банки отримають додатковий кредитний ресурс у розмірі від 6 до 14 мільярдів гривень, а також можна розраховувати на додаткове зростання ВВП, згідно з підрахунками фахівців Нацбанку, на 0,2%.

Все лише починається
Безумовно, з позиції наповнення бюджету ці кроки також виглядають розумними. Але реакція тих, на кого будуть поширюватися перераховані норми, слабо прогнозована.

«Введення таких обмежень при недостатньо розвиненій системі безготівкових платежів може призвести до посилення «тінізації». Саме через подібні побоювання до 2014 року відкладено рішення про обмеження готівкових розрахунків у Росії (там йдеться про суму понад 600 тисяч рублів - авт.)», - вважає начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Рейтинг Анна Апостолова.

До того ж в інтернеті вже активно обговорюються схеми з обходу нових вимог Нацбанку.

Такими варіантами можуть бути розстрочка платежу щоденними траншами не більше 150 тисяч гривень, або передача суми частинами декільком контрагентам, які разом володіють одним і тим же майном, що подається.

Можливо також оформлювати переуступку покупцем продавцеві права вимоги, якщо покупцеві в свою чергу хтось винен певну суму грошей. У такому випадку продавець отримує готівку частково від покупця і частково від боржника покупця.

«Крім того, всі операції між фізичними особами, які перевищуватимуть планку в 150 тисяч гривень, але не вимагають нотаріального посвідчення, можуть як і раніше проводитись готівкою», - відзначає керуючий партнер юрфірми «Місечко та Партнери» Володимир Місечко .

Однак, норма про 150 тисяч гривень - лише пробний крок з боку Нацбанку. Адже велика кількість операцій так і буде проходити повз держскарбниці.

Взяти хоча б зарплати «в конвертах», обсяг яких щорічно досягає 150-160 мільярдів гривень.

А якщо врахувати, що в країнах Західної Європи обмеження готівкових розрахунків коливається від 1 до 8 тисяч євро, НБУ без сумнівів буде знижувати цю планку, прагнучи встановити контроль над всіма грошовими операціями в країні.

У Міндоходов і зборів, яке контролюватиме виконання нових норм, теж свій інтерес. Мова йде про відстеження великих угод, фактично, дозволить виявити новий клас заможних громадян, що роблять дорогі покупки.

Крім того, мінімізувати відхід від оподаткування при проведенні операцій з нерухомістю, авто, оскільки посилення нагляду сприятиме скороченню кількості спекулятивних операцій.

Але найбільш загрозливою є перспектива, що після розкриття прихованих доходів громадян податківці будуть лобіювати перегляд у бік підвищення ставки нині діючих податків і введення нових для того, щоб «закрутити гайки» тим, кому, на думку чиновників, живеться занадто ситно.

http://real-economy.com.ua/publication/22/43240.html