В

Вручили повістку під час відпустки? Як себе поводити та що робити - коментар Ірини Усіченко для rbc.ua

Останнім часом тим, хто приїхав на західну Україну у відпустку та заселився до готелю, вручають повістки. Чи законні такі дії, і що робити людині, якщо вона приїхала туди просто відпочити і стикнулася із такою ситуацією?

Загальними нормами чинного законодавства України оповіщення громадян про призов на військову службу передбачено шляхом вручення повісток через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності та, безпосередньо, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), а у зв’язку із введенням в Україні режиму воєнного стану організацію та забезпечення своєчасного оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову доручено місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців.

Тобто особою, що має право вручити повістку може бути як співробітник військкомату, так і представник органів місцевого самоврядування, органів внутрішніх справ.

Повістка вручається особисто під розписку, а у випадку відмови від отримання повістки уповноваженими особами складається акт про відмову від отримання в присутності свідків.

Проте законодавством не визначено будь-яких вимог до місця вручення призивній особі повістки, не передбачено де саме має відбуватися таке вручення та не встановлено переліку таких місць.

Таким чином, вручення повістки в громадських закладах, готелях та ресторанах, на роботі, на блокпостах чи просто на вулиці цілком можливе та не є порушенням законодавства. Єдиною вимогою в такому випадку є попереднє встановлення особи на підставі документів, що її посвідчують (паспорт, посвідчення водія) перед врученням їй повістки.

Отже, є цілком та повною мірою законним вручення уповноваженою особою повістки громадянину України, чоловічої статі, у віці від 18 до 60 років, незалежно від того, до якої черги мобілізації він належить, може отримати повістку, в готелі, до якого такий громадянин заселився з метою відпочинку.

Варто пам’ятати, що особа, якій було вручено повістку, несе кримінальну відповідальність у випадку ухилення нею від призову на військову службу під час мобілізації та у разі встановлення факту ухилення така особа може бути покарана у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

В той же час, неявка в військкомат на виклик за повісткою є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке встановлено ст. 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме штраф у розмірі 1700-3400 гривень.

Більше за посиланням.