В

Віртуальні активи, welcome! - коментарі Володимира Місечко для Юридична Газета

8 вересня 2021 р. Верховна Рада України прийняла в другому читані Закон України «Про віртуальні активи» (законопроект №3637 від 11 червня 2020 р.), тим самим долучивши Україну до низки розвинутих європейських країн, що легалізувати поняття «віртуальний актив». Відтепер в Україні на законодавчому рівні закріплено визначення «віртуальний актив», а саме: нематеріальне благо, що є об’єктом цивільних прав, має вартість та виражене сукупністю даних в електронній формі, може посвідчувати майнові права, зокрема права вимоги на інші об'єкти цивільних прав.

Віртуальний актив може бути:

  • обміняний на інші віртуальні активи або національну валюту (гривню), а у випадках, визначених Національним банком України, — на інші валютні цінності;
  • переміщений з гаманця віртуальних активів третіх осіб на гаманці віртуальних активів інших осіб;
  • предметом публічної пропозиції.

Господарські операції з постачання послуг, що пов’язані з оборотом віртуальних активів, дозволено здійснювати виключно юридичним особам і лише на підставі відповідного спеціального дозволу, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері обороту віртуальних активів, а саме:

  • зберігання або адміністрування віртуальних активів чи їх ключів;
  • обмін віртуальних активів;
  • переказ віртуальних активів;
  • надання посередницьких послуг, пов'язаних з віртуальними активами.

Щодо вимог до таких юридичних осіб, то постачальником послуг не може бути юридична особа, створена відповідно до законодавства держави, визнаної Верховною Радою України державою-окупантом або державою-агресором, як і громадянин вказаної країни не може бути бенефіціаром, засновником, директором чи бухгалтером такої юридичної особи.

Щодо вимог до статутного капіталу, то по-перше, він залежить від виду діяльності та резидентства юридичної особи і має бути сформований лише коштами, що мають прозоре походження, а саме:

  • зберігання або адміністрування віртуальних активів — не менше 70 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб-резидентів, 350 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб-нерезидентів (1,19 млн та 5,95 млн грн відповідно);
  • обмін віртуальних активів — не менше 35 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для резидентів, не менше 175 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для нерезидентів (595 тис. та 2,975 млн грн відповідно);
  • переказ віртуальних активів — не менше 35 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для резидентів, не менше 175 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для нерезидентів (595 тис. та 2,975 млн грн відповідно);
  • посередницькі послуги — не менше 35 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для резидентів, не менше 175 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для нерезидентів (595 тис. та 2,975 млн грн відповідно).

Щодо плати за отримання спеціального дозволу, то так само, як і у випадку з формуванням статутного капіталу, її розмір залежить від діяльності та резидентства і становить від 4 тис. до 40 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

І наостанок. Закон набирає чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами, який повинен врегулювати оподаткування операцій з такими активами.

Більше за посиланням.