Т

ТОП-10 законодавчих нововведень, що вступили в силу з 1 січня 2024 року - аналіз законодавства від Ярини Паш для Юридичної Практики 

Представники бізнесу та приватні особи зустрічають новий 2024-й високосний рік з певними очкуваннями й побоюваннями. Значущим чинником при цьому є той нормативно-правовий фундамент, який вже закладено. Щоб додати собі впевненості, варто знати про основні новації законодавства, які набрали чинності з першого дня нового року. Розглянемо десять тих, які заслуговують найбільшої уваги!
 
  1. Підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та пенсії.
Ці новації набули чинності відповідно до Закону України №3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023, та тягнуть за собою зміни в оподаткуванні, розмірі судового та адміністративних зборів (зокрема, у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно), сумах штрафів, лімітах для ФОП тощо.
 
З 1 січня прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 3028 гривень. Розмір податкової соціальної пільги (ПСП) – 1514 гривень, 50% розміру прожиткового мінімуму. Граничний дохід для застосування ПСП – 4240 гривень. Для підприємців на спрощеній системі першої групи єдиного податку сума податку зросла до 302,8 грн на місяць – 10% прожиткового мінімуму.
 
Мінімальна зарплата відтепер складає 7100 гривень у місячному розмірі та 42,6 грн у погодинному. Для підприємців на спрощеній системі другої групи єдиного податку сума податку зросла до 1420 грн на місяць – 20% від мінімальної зарплати. Сума мінімального єдиного соціального внеску (ЄСВ) становить 1562 грн на місяць, максимального – 23 430 грн. Збільшилися і річні ліміти доходу для ФОП: для першої, другої та третьої групи платників вони відповідно складають 1 млн 185 тис 700 грн, 5 млн 921 тис 400 грн та 8 млн 285 тис 700 грн. Максимальна ставка податку на нерухомість становить 106,5 грн за кв. м.
 
Мінімальна пенсія зросла до 2361 гривні, а максимальна – до 23 610 гривень. Поряд з цим змінився розмір трудового стажу, потрібний для нарахування пенсії. Зокрема, щоб вийти на пенсію у 60 років потрібно мати 31 рік стажу, а якщо у 65 років людина не накопичила мінімального стажу в 15 років, то отримуватиме виплату для непрацездатних осіб – 2361 гривню.
 
  1. Відкриття ринку землі для юридичних осіб.
Згідно з Законом України №552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2020 з 1 січня 2024 року розпочинається новий етап земельної реформи. Право купівлі земель с/г призначення отримують юридичні особи, створені за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України, територіальні громади та держава. При цьому одній юридичній особі дозволяється придбати не більш як 10 тис га землі.
 
  1. Зміни в правилах мікрокредитування.
Відтепер небанківські фінансові установи (в тому числі, мікрофінансові організації – МФО) повинні на своїх сайтах та в рекламі розкривати умови споживчого кредитування, зокрема – розміщати калькулятори загальних витрат за позиками на сайтах. З 1 січня набули чинності уточнення вимог Нацбанку до інформаційного забезпечення фінансовими установами споживачів щодо надання послуг споживчого кредитування – а саме зміни в Положення, затверджене постановою Правління Нацбанку від 5 жовтня 2021 року №100. Але найближчим часом планується піти далі – Верховною Радою вже прийнято за основу законопроект №9422, який встановлює граничний розмір процентних ставок за мікрокредитами на рівні 1% за день.
 
  1. Старт виплати компенсацій за пошкоджене житло.
Механізм виплат врегульований Законом України №2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» від 23.02.2023. Компенсації доступні тим, хто відремонтував власним коштом пошкоджене в результаті російської агресії житло. Процедура схожа на ту, яка вже застосовувалась для інших категорій програми «єВідновлення».
 
  1. Посилення повноважень Антимонопольного комітету.
Набрав чинності Закон України №3295-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України» від 09.08.2023. Серед основних змін, які вносить Закон: а) встановлення максимального строку розслідування Антимонопольного комітету України (АМКУ) 5 років; б) відповідачі в рамках розслідування можуть просити зменшення штрафів, накладених АМКУ, в обмін на надання ними суттєвих доказів, тобто йдеться про політику звільнення від відповідальності (leniency); в) запроваджується процедура врегулювання у справах (settlement), яка пропонує компаніям скоротити розслідування та зменшити штрафи на 15%; г) під час перевірок працівники АМКУ матимуть більше повноважень.
 
  1. Штрафи для власників контрольованих іноземних компаній (КІК).
Розпочинається новий етап впровадження правил для КІК, відповідно до Законів України №466-IX від 16.01.2020 та №1117-IX від 17.12.2020. Перехідний період (2022 – 2023 рр.), впродовж якого за неподання звітності про контрольовані компанії Державна податкова служба (ДПС) штрафні санкції не застосовувала, закінчився. Неподання звіту про КІК може призвести до штрафу в 100 прожиткових мінімумів (303 000 грн), приховування інформації про контрольовані компанії загрожує штрафом у 3% від доходу КІК.
 
  1. Страхування інвестицій від воєнних ризиків.
Згідно з Законом України №3497-IX «Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків» від 14.02.2023 запроваджується механізм страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків коштом Експортно-кредитного агентства (ЕКА) – ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» засновано у 2018 році державою в особі Кабінету Міністрів. При цьому страхування здійснюється виключно за умови спрямування інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.
 
  1. Штрафи за порушення, пов'язані з поданням звітності для CRS.
Стандарти обміну податковою інформацією почали діяти в Україні з 1 липня 2023 року в рамках набуття чинності Закону України №2970-IX від 20.03.2023. Згідно з планом імплементації CRS в Україні з 1 січня 2024 року почнуть застосовувати штрафи за неподання фінансовим агентом заяви про взяття на облік, неподання звіту про підзвітні рахунки. Тобто йдеться про таких фінансових агентів, як банки, страхові компанії тощо, які мають повідомляти ДПС про рахунки своїх клієнтів. Штраф за неподання звіту про рахунки становитиме 100 мінімальних зарплат (710 000 грн).
 
  1. Компенсація 50% ЄСВ роботодавцям за створення нових робочих місць.
Механізм надання такої компенсації врегульований Постановою Кабміну №338 від 18 квітня 2023 р. Відшкодування буде здійснюватись за наступних умов: а) працевлаштування співробітників шляхом укладення трудового договору; б) виплата протягом року заробітної плати в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат. Виплата компенсації здійснюватиметься за кожну працевлаштовану особу впродовж наступних 12 місяців.
 
  1. Нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи.
Підстава нововведення – набрання чинності наказу Міністерства фінансів України №467 від 28 серпня 2023 року. Нова форма декларації передбачає виокремлення ПДФО при визначенні МПЗ (мінімального податкового зобов’язання) ФОП – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах сільськогосподарських угідь.
 
Більше за посиланням.