К

Кошти у європейських банках також потребують юридичного захисту - стаття Володимира Місечко для видання "Бізнес"

Головний пріоритет українських підприємців — надійне збереження коштів. Чому європейські банки більш надійні? Будь-який рахунок фізичної особи у банку країни ЄС застрахований на €100 тис., юридичної особи — також на цю суму, хоча у деяких країнах можливі певні обмеження. Натомість в Україні гарантована сума складає лише 200 тис.грн (еквівалент EUR6 тис.) і поширюється виключно на фізичних осіб.

Друга причина — конфіденційність. Українські фіскальні та правоохоронні органи не мають доступу до інформації європейських банків. Це дозволяє таємно зберігати свої заощадження та здійснювати банківські операції. 

Третя мета — це уникнення оподаткування. Здійснюючи банківські операції поза Україною і отримуючи дохід, є дуже велика спокуса не декларувати його. Хоч це і незаконно. 

Наскільки багато коштів українці тримають у європейських банках, достеменно невідом. Проте масштаби наочно демонструє приклад латвійського ABLV Bank, який наразі перебуває у процесі ліквідації. Станом на лютий 2018 р. він обслуговував більше 15 тис. нерезидентів, переважно з України, Росії, Білорусі та Азербайджану. Заборгованість банку перед ними склала €2,1 млрд!

До 2018 р. ризики тримання коштів у європейських банках були мінімальними. Але тепер вони значно зросли. По-перше, йдеться про ризик ліквідації банку. Впродовж останніх двох років під ліквідацію потрапили як мінімум п’ять європейських банків, лояльних до клієнтів з пострадянських країн. Зокрема, згаданий латвійський ABLV Bank, AS. У липні 2019 р. був запущений процес ліквідації ABLV Bank Luxembourg, а у вересні того ж року відкликано банківську ліцензію у PNB Banka, AS (Латвія). У березні 2020 р. розпочато процедуру ліквідації австрійського банку Anglo Austrian AAB AG, а у серпні — Union Bank AG (Ліхтенштейн).

Другий ризик — можливе обвинувачення у відмиванні коштів з боку фінансової розвідки країни, у банку якої відкрито рахунок. Зараз ми супроводжуємо проєкти, пов’язані з подібними звинуваченнями клієнтів у Латвії та Люксембурзі, також консультували клієнтів з приводу Польщі та Чехії. Якщо внаслідок ліквідації банка є можливість отримати гарантовану суму, то в цьому випадку все набагато складніше. Заморожені на час з’ясування обставин кошти у подальшому можуть бути арештовані та конфісковані. 

Ми намагаємося допомагати українському бізнесу як у ситуаціях з ліквідацією банків, так і у суперечках з фінансовою розвідкою. Наразі портфель кредиторських вимог наших клієнтів до банків, що ліквідуються, складає Є17 млн. Тільки за останній час ми допомогли отримати гарантовані кошти більш ніж 50 клієнтам. 

Щодо спорів з фінансової розвідкою – зазвичай наша компанія готує для клієнтів пояснення про джерело походження коштів з подальшим представленням їхніх інтересів у процедурі оскарження рішення про блокування коштів. Зокрема, після надання усіх необхідних документів та пояснень фінансова розвідка однієї з європейських країн відкликала рішення про блокування коштів вітчизняного виробничого підприємства на Є8,5 млн. 

Оригінал статті тут.