Щ

Щодо матчу Дніпро-Металіст – коментарі Володимира Місечко для порталу «ua-football.com» 

У неділю, 6 жовтня 2013 року, під час матчу 12-го туру Прем’єр-Ліги "Дніпро" - "Металіст" зникло освітлення на стадіоні "Дніпро-Арена", що призвело до зупинки матчу.

Що далі? Навколо цього питання вже кілька днів точаться запелкі суперечки. UA-Футбол звернувся з цього приводу за допомогою до юристів. Керуючий партнер юрфірми «Місечко та Партнери» Володимир Місечко прокоментував ситуацію.

Статтею 10 Регламенту Прем’єр-Ліги 2013/2014 визначено, що матчі проводяться лише на стадіоні, який повинен відповідати вимогам даного Регламенту та бути внесеним до Реєстру ФФУ.

Відповідно до ст. 59 Регламенту, матчі можуть проводитися в денний або вечірній час при штучному освітленні стадіону, яке має бути рівномірним, інтенсивністю не менше 1200 люкс. Крім того, на стадіоні має бути в наявності працююча система аварійного (резервного) освітлення з інтенсивністю не менше 1200 люкс.

Щодо енергозабезпечення, статтею 60 Регламенту встановлено обов’язок до стадіону мати два незалежних одне від одного джерела енергозабезпечення. Система енергозабезпечення на стадіоні має бути такою, щоб при відключенні основного джерела відразу ж автоматично підключалося інше незалежне джерело, що забезпечує безперебійне живлення. Подвійна система енергозабезпечення повинна забезпечувати електроживленням всі зони стадіону.

Таким чином, Регламентом встановлені вимоги до освітлення стадіону щодо наявності аварійного резервного освітлення та незалежних одне від одного джерела енергозабезпечення.

У разі ж незабезпечення підготовки футбольного поля або необхідних умов для проведення матчу Чемпіонатів, команді клуба-господарю зараховується технічна поразка (0:3), команді-суперниці – технічна перемога (3:0), а до клубу-господаря поля застосовуються дисциплінарні санкції.

Єдиною підставою для звільнення від відповідальності можуть бути форс-мажорні обставини.

Так, статтею 10 Регламенту зазначено загальне правило, що у разі виникнення форс-мажорних обставин, пов’язаних із погодними умовами або іншими об’єктивними причинами, дозволено проведення матчів на інших стадіонах (полях) за рішенням Дирекції із повідомленням Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ.

Форс-мажорні обставини, відповідно до Регламенту, це надзвичайна, непереборна і непередбачувана за даних умов сила, яку неможливо передбачити та запобігти їй, і яка не залежить від волі та дій фізичних і/або юридичних осіб. Форс-мажор є обставиною, що звільняє від відповідальності за повне або часткове невиконання зобов'язань.

В той же час, форс-мажорні обставини повинні бути підтвердженні висновком компетентного органу.

Догравання матчу можливе лише в разі, якщо арбітр прийме рішення припинити проведення матчу через, наприклад, непридатне поле для гри, в такому разі матч має бути дограний на наступний день або в резервний день або в інший день, встановлений Дирекцією, якщо тільки дане питання не буде передано на розгляд КДК ФФУ. Якщо матч припинено з вини клубу, рішення щодо матчу приймає КДК ФФУ.

Таким чином, підсумовуючи, можна зазначити, що єдиною підставою для звільнення футбольного клубу Дніпро від відповідальності та відповідно догравання матчу у визначений Дирекцією час є наявність форс-мажорних обставин, підтверджених висновком компетентного органу. У всіх інших випадках, повинно бути застосовано ст. 10 Регламенту, відповідно до якої команді клуба-господарю зараховується технічна поразка (0:3), команді-суперниці – технічна перемога (3:0), а до клубу-господаря поля застосовуються дисциплінарні санкції.

Нагадаємо, матч "Дніпро" - "Металіст" було припинено за рахунку 2:1 на користь дніпропетровської команди в зв'язку зі зникненням освітлення на стадіоні. Вчора Дирекція Прем'єр-ліги прийняла рішення, що матч буде дограно, починаючи з другого тайму.

http://www.ua-football.com/ukrainian/high/52569b18.html