Р

«Результат технічної невідповідності»: до чого призведе ліквідація податкової міліції - коментар Яни Квасниці для Forbes 

Фінансова поліція може з'явитися в Україні набагато раніше 2018 року. Через внесені наприкінці грудня минулого року поправки до Податкового кодексу податкова міліція вже з 1 січня 2017 року втратила свої повноваження. Причому це стало несподіванкою як для бізнесу, так і для фіскальних органів і уряду.

Депутати, голосуючи за законопроект №5368 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (на даний момент це закон №1797, що набув чинності ─ Forbes) якось випустили з уваги, що разом з іншими змінами вони підтримали виключення з ПКУ розділу XVIII-2, який регламентував діяльність податкової міліції.

У Міністерстві фінансів пояснюють, що це сталося в результаті «технічної невідповідності». У підсумку, замість відстрочки ліквідації податкової міліції до моменту створення фінансової поліції, силовий блок Державної фіскальної служби «рубанули на корню».

Втім, міністр фінансів Олександр Данилюк вже заявив, що виправляти помилку депутатів і «...легалізувати репресивну податкову міліцію» уряд не має наміру.

За бортом

Думки про законність існування податкової міліції після 1 січня розходяться. Представники Палати податкових консультантів, зокрема, посилаються на статтю 19 Конституції України, згідно з якою органи державної влади та їх посадові особи повинні діяти виключно в межах і відповідно до законів України. І наполягають на тому, що зараз податкова міліція ─ поза правовим полем, і ніяких повноважень на даний момент у неї немає.

«Зважаючи на потребу в часі на ліквідацію цього органу, його, звичайно, можуть фінансувати. Але самостійно здійснювати оперативні та інші слідчі дії податкові міліціонери не мають права», ─ вважає Ілля Несходовський, експерт реанімаційного пакету реформ. При цьому всі кримінальні справи, порушені співробітниками податкової міліції, повинні бути припинені.

Але у Державної фіскальної служби інша точка зору. 12 січня служба опублікувала на своєму сайті заяву першого заступника голови ДФС Сергія Білана. За його словами, податкова міліція продовжує працювати. А її законність підтверджена листом парламентського Комітету з питань податкової та митної політики №04-27 / 10-1226 від 12 січня 2017 року.

У ньому міститься відсилання на розділ II «Прикінцевих та перехідних положень» закону №1797. Там сказано, що зміни набувають чинності з моменту, коли вступить в силу закон, що визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади із забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних злочинів, об'єктом яких є фінансові інтереси держави і/або місцевого самоврядування.

Іншими словами, ДФС наполягає на тому, що поки не буде прийнято закон, що регламентує діяльність фінансової поліції, податкові міліціонери продовжують виконувати свої обов'язки і функції.

«Хоча де-юре такий лист комітету, як і опублікована на офіційному сайті Державної фіскальної служби інформація, не має ніякої юридичної сили і не може бути врахована на користь продовження діяльності податкової міліції в правовому полі», ─ коментує Яна Квасниця, юрист юридичної фірми «Місечко та Партнери».

Цінний трофей

За великим рахунком, податкова міліція вже давно стала об'єктом політичних торгів, які ведуть між собою депутати, ДФС і Мінфін. Олександр Данилюк, наприклад, був одним з ініціаторів якнайшвидшої ліквідації цієї структури. Тому він особливо й не приховує своєї радості з приводу помилки, допущеної депутатами.

Глава профільного комітету Ніна Южаніна начебто і намагається відстоювати інтереси бізнесу. Але ще на етапі опрацювання змін до Податкового кодексу вона вступила у відкритий конфлікт зі своїм заступником Андрієм Журжієм. І в ситуації з податковою міліцією Южаніна, по суті, стала на бік фіскальної служби. На її думку, зняття повноважень із «фіскалів у погонах» буде можливим тільки після створення фінполіції.

Хоча Андрій Журжій каже, що позиція про правовий статус податкової міліції виражена виключно самою Ніною Южаніною. «З приводу листа Ніни Южаніної до ДФС з питань ліквідації податкової міліції хочу зазначити, що парламентський комітет з питань податкової та митної політики це питання не розглядав», ─ підкреслює Андрій Журжій.

Державна фіскальна служба, зі зрозумілих причин, зацікавлена в тому, щоб «каральні повноваження» у неї зберігалися якомога довше. Адже ні для кого не секрет, що податкова міліція здавна використовувалася податківцями для викручування рук бізнесу. «Якщо стара податкова міліція продовжує працювати, поки немає нової фінполіції, то в її керівництва, і у ДФС в тому числі, зберігаються важелі виборчого впливу на бізнес», ─ коментує Володимир Дубровський, старший економіст «CASE Україна».

Це підтверджує і статистика, яка не з найкращого боку характеризує роботу податкової міліції. Згідно з даними ДФС, за підсумками 2014 року із майже 11 000 відкритих кримінальних проваджень лише 6,3% було завершено з обвинувальним актом, в 2015 році ─ 7,4%, за 11 місяців 2016-го ─ 9,2%. Разом з тим, від 20 до 30% кримінальних проваджень просто закриваються через відсутність складу злочину.

Готують заміну

Експерти вважають, що, незважаючи на гостру дискусію і резонанс, податкова міліція продовжить свою діяльність. «Поки фінансова поліція залишається тільки на папері, податкова міліція «успішно» продовжує функціонувати. І дуже мала ймовірність того, що допущена «технічна неточність» дозволить істотно змінити вектор захисту прав платників податків у взаємовідносинах з фіскальною службою», ─ розповідає Олег Вдовичен, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Вдовичен і партнери».

З ним погоджується і експерт Економічного дискусійного клубу Євген Олейников. За його словами, ДФС не відмовиться від своєрідного «контролю території» і корупційної діяльності, які багато в чому стали можливими саме завдяки прикриттю з боку податкової міліції.

«При створенні податкової міліції така структура цілком відповідала наявним завданням, оскільки кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків наступала вже з 1700 грн, а особливо великим розміром вважалося ухилення на суму 17 000 грн. Тобто, під «кримінал» могла потрапити діяльність понад 60% суб'єктів господарювання. Однак у подальшому законодавець радикально підвищив поріг відповідальності, і сьогодні більшість суб'єктів підприємницької діяльності не має навіть відповідних оборотів грошових коштів, щоб ухилиться від сплати податків на настільки значні суми», ─ підкреслює Євген Олейников.

Але навіть в тому випадку, якщо ДФС погодиться відкликати податкових міліціонерів, всі допущені платниками податків правопорушення будуть розслідуватися фінполіцією. «Потрібно розуміти, що слідчі дії проводяться ретроспективно. Тому злочини, вчинені як під час існування податкової міліції, так і під час правового вакууму, будуть розслідувані, і за наявності достатніх доказів доведені до суду з відповідним вироком», ─ пояснює Ілля Несходовський.

Щоправда, в Мінфіні запевняють, що «вакууму» не буде, оскільки проект закону про фінансову поліцію вже готовий і поданий на затвердження до Кабінету міністрів. За словами Олександра Данилюка, штат фінансової поліції складе 2500 осіб (з них представників силових структур ─ не більше 25%) замість 15 000 податкових міліціонерів. Всі співробітники пройдуть конкурс і незалежну комісію.

Фінполіція буде позбавлена можливості втручатися в роботу бізнесу, і її діяльність буде грунтуватися на аналітичному підході. Але знаючи, з якою легкістю контролюючі органи в Україні порушують будь-які регламенти та приписи, немає ніяких гарантій, що фінансова поліція в результаті не стане копією податкової міліції. Нехай і трохи покращеною.

http://forbes.net.ua/ua/nation/1427009-rezultat-tehnichnoyi-nevidpovidnosti-do-chogo-prizvede-likvidaciya-podatkovoyi-miliciyi