Р

Реєстрація за кордоном. Чому українцям треба ставати на консульський облік - коментарі Ярини Паш для РБК-Україна

Загальні положення законодавства про консульський облік
 
Першочергово слід відзначити, що під консульським обліком слід розуміти вчинення уповноваженими посадовими особами закордонних дипломатичних установ України комплексу дій з реєстрації інформації про місце проживання або перебування громадянина України на території іноземної держави шляхом внесення даних до відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справ (пп. 2 п. 2 Порядку ведення обліку громадян України, які проживають за межами України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2020 р. № 85 (далі – Порядок № 85).
 
Видами консульського обліку є:
  • постійний консульський облік;
  • тимчасовий консульський облік;
  • облік усиновлених дітей.
Постійному консульському обліку підлягають особи, які переїхали за кордон на постійне проживання.
 
Тимчасовому консульському обліку підлягають особи, які перебувають за кордоном більше 90 днів.
 
А консульському обліку усиновлених дітей підлягають діти-громадяни України, віком до 18 років, які були усиновлені іноземцями, чи громадянами України, які постійно проживають за кордоном.
 
Коли взяття на консульський облік є обов’язковим?
Згідно з Порядком № 85, обов’язковому консульському  обліку підлягають  усиновлені діти-громадяни України віком до 18 років, які тимчасово або постійно проживають за кордоном. 
 
Усиновлювачі (іноземці та громадяни України, які постійно проживають за кордоном) після усиновлення дітей-громадян України повинні звернутися до консульських установ України із заявою про взяття на консульський облік усиновленої дитини. 
 
На такому обліку дитина повинна перебувати до досягнення нею 18-ти річного віку.
 
Взяття на тимчасовий консульський облік, за загальним правилом відбувається у добровільному порядку, тобто особа, яка перебуває за кордоном більше ніж 90 днів може звернутися до консульської установи із заявою про взяття її на тимчасовий консульський облік.
 
Таке взяття надає ряд переваг зокрема:
  • перебування на тимчасовому обліку сприяє своєчасній допомозі від консула;
  • воно надає можливість бути більш захищеним у випадку виникнення у іноземній країні надзвичайної ситуації, наприклад при евакуації громадян України з іноземної країни;
  • перебування на консульському обліку надає можливість брати участь у голосуванні на виборах у іноземних виборчих дільницях;
  • українці, які перебувають на консульському обліку, можуть постійно перебувати в Україні із своїм автомобілем, зареєстрованим в одній із країни ЄС, протягом двох місяців на рік тощо.
Водночас є винятки, за яких взяття на тимчасовий консульський облік є обов’язковим. Такі винятки були запроваджені, після введення воєнного стану на всій  території України.
 
У зв’язку із запровадженням воєнного стану на всій території України, були внесені зміни у ряд нормативно-правових актів, серед них зокрема зазнали змін і Правила перетинання державного кордону громадянами України.
 
Згідно з цими змінами до Правил перетинання державного кордону громадянами України на обов’язковий консульський облік повинні стати:
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування, які виїхали за кордон у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи;
  • діти, які не досягли 16 років, які виїхали за межі України у супроводі одного з батьків без наявності згоди іншого з батьків або у супроводі баби, діда, сестри, брата, мачухи, вітчима або інших людей, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування;
  • діти, які не досягли 18 років, влаштовані у сім'ї патронатних вихователів; 
  • діти до 18 років, передані під опіку, піклування, влаштовані у прийомні сім'ї чи дитячі будинки сімейного типу.
Після прибуття таких дітей, до держави остаточного перебування особи, що супроводжують дітей, зобов’язані протягом семи робочих днів звернутися до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування для постановки їх на тимчасовий консульський облік.
 
Яка мета консульського обліку таких дітей?
Основною метою взяття таких дітей на консульський облік це можливість уповноважених органів із захисту прав дитини проводити моніторинг умов перебування дітей за межами України, дотримання соціальних стандартів та прав у державі їх перебування та разом із закордонними дипломатичними установами України сприяти реалізації та захисту прав та інтересів дітей, які перебувають за межами України, їх батьками та іншими законними представниками.
 
Також, відповідно до Правил перетинання державного кордону встановлено, що під час воєнного стану на консульському обліку також повинні перебувати:
  • особи з інвалідністю, які виїхали за кордон;
  • діти з інвалідністю віком до 18 років, що виїхали за кордон;
  • діти, хворі на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня тощо;
  • особи, які потребують постійного догляду для того, які виїхали за кордон.
З якою метою відбувається взяття на облік таких осіб?
Консульський облік таких осіб здійснюється для того, щоб громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років могли самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду поїхати за кордон для догляду за такими особами, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, на консульському обліку.
 
Інші важливі питання консульського обліку
 
Одночасне перебування особи на консульському обліку у більш ніж одній закордонній дипломатичній установі України не допускається.
 
Заяви про взяття на консульський облік можуть бути подані:
  • під час особистого прийому;
  • засобами поштового зв’язку;
  • в електронній формі з використанням відповідних технічних і програмних засобів. 
У разі подання заяви під час особистого прийому або в разі надсилання заяви засобами поштового зв’язку подаються паперові копії документів, передбачених цим Порядком, та оригінали заяви, документа про сплату консульського збору, а також паспорта громадянина України для виїзду за кордон, службового паспорта України або дипломатичного паспорта України особи, яка приймається на консульський облік.
 
Про перебування на консульському обліку та зняття з консульського обліку закордонними дипломатичними установами України видаються довідки. 
 
За видачу довідок консульський збір не справляється.
 
Однак за безпосереднє взяття на консульський облік, крім взяття на консульський облік дітей віком до 16 років, усиновлених дітей та пред’явників дипломатичних або службових паспортів України, справляється консульський збір у розмірі 18 євро.
 
Більше за посиланням.