П

П’ять найважливіших законодавчих подій року, що минає – коментарі Володимира Місечко для Юрліга

1. Нові правила реєстрації нерухомості
Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №1156 від 21 листопада 2012 року, що набрала чинності 1 січня 2013 року, були внесені зміни до порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

З урахуванням внесених змін, державну реєстрацію прав на нерухоме майно шляхом внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно проводять органи державної реєстрації прав (структурні підрозділи територіальних органів Мін'юсту, що забезпечують реалізацію повноважень Укрдержреєстру) та нотаріуси, як спеціальні суб'єкти, на яких покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно.

Зокрема, нотаріуси з 1 січня 2013 року почали проводити державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно, об`єкти незавершеного будівництва, які вже були зареєстровані за чинним на той час законодавством, під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об`єктом незавершеного будівництва.

Введення таких змін значно мірою спростило процедуру реєстрації права власності на нерухоме майно, право власності на яке виникло на підставі договору-купівлі продажу, зважаючи на введення реєстрації такого права власності безпосередньо нотаріусами під час оформлення угод. 

2. Введення обов’язкового продажу валютних надходжень
Постановами Національного Банку України «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті» №163 від 14 травня 2013 року та «Про встановлення розміру обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті» №164 від 14 травня 2013 року було продовжено обов’язковий продаж іноземній валюти, що надійшла із-за кордону на користь юридичних осіб та введено обов’язковий продаж іноземної валюти, що надійшла із-за кордону на користь фізичних осіб.

Так, 50% надходжень в іноземній валюті із-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, та фізичних осіб – підприємців як і раніше підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України.

Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Надходження із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень за місяць підлягають обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України з подальшим зарахуванням гривневого еквівалента на поточний рахунок отримувача.

3. Введення утилізаційного збору
Законами України «Про утилізацію транспортних засобів»  N 421-VII від 4 липня 2013 року та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм» N 422-VII від 4 липня 2013 року було введено з 1 вересня 2013 року утилізаційний збір (податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів).

Платниками такого податку серед іншого є особи, які ввозять на митну територію України транспортні засоби та/або кузови до них в митному режимі імпорту.

Об'єктом та базою оподаткування податком за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів серед іншого є транспортний засіб, що ввозиться на митну територію України в митному режимі імпорту.

Введення утилізаційного збору з 1 вересня 2013 року призвело до значного обвалу ринку продажу нових автомобілів через їх подорожчання на 4 730,00 – 30 250,00 гривень, в залежності від об’єму двигуна автомобіля.

4. Обмеження на готівкові розрахунки
Постановою Національного Банку України «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» №210 від 06 липня 2013 року, були введені з 1 вересня 2013 року обмеження на готівкові розрахунки за товари та послуги.

Так, обмеження були введенні на готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством за товари, роботи або послуги в сумі 150 тисяч гривень.

Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які вимагають нотаріального посвідчення, також не мають права розраховуватися готівкою, коли сума операції становить більше 150 тис гривень.

5. Трансферне ціноутворення
Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення» N 408-VII від 04 липня 2013 року, який вступив в силу 1 вересня 2013 року. 

Відтепер, з 1 вересня 2013 року особливій увазі податкових органів підлягають «контрольовані операції» та «операції між пов’язаними особами» до яких з боку контролюючих органів можуть бути застосовані «звичайні ціни».

http://jurliga.ligazakon.ua/blogs_article/348.htm