П

Про інститут реєстрованих партнерств - аналіз Законопроекту №9103 від 13 березня 2023 року

На розгляд до Верховної Ради внесено проект Закону України № 9103 від 13.03.2023 «Про інститут реєстрованих партнерств».
 
Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, необхідність ухвалення такого зумовлено повномасштабним вторгненням росії  в Україну, через  постійну загрозу життю і здоров’ю людей та з метою захисту прав військовослужбовців.
 
Зокрема, 03 червня 2022 року на веб-сайті Президента України було опубліковано петицію з проханням невідкладно забезпечити законодавчу можливість реєстрації сімейних стосунків особами однієї статі (№22/144562-еп). Вже 9 липня 2022 року, ця петиція набрала необхідні 25 тисяч голосів.
 
Згідно законопроекту, реєстрованим партнерством є зареєстрований в порядку, добровільний сімейний союз двох повнолітніх осіб, однієї чи різної статі, в основі якого лежить взаємоповага, взаєморозуміння, взаємопідтримка, взаємні права та обов'язки.
 
Реєстроване партнерство не вважається шлюбом та не є перешкодою для укладення шлюбу між реєстрованими партнерами. Однак, в разі укладання шлюбу реєстроване партнерство припиняється.
 
Реєстрація
Для державної реєстрації партнерства спільну заяву до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану подаватимуть особисто.
 
Особи, які через поважну причину не можуть подати заяву особисто, подавитимуть нотаріально засвідчену заяву через представника. Повноваження представника повинні бути нотаріально засвідчені.
 
Зареєструвати партнерство можна буде перебуваючи у закладі охорони здоров'я або в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі. В такому випадку документи передаються командиру (начальнику) військової частини, з'єднання, установи, військово-навчального закладу або начальнику госпіталя, санаторію, іншого військово-лікувального закладу, його заступнику з медичної частини, старшому або чергову лікарю, або начальнику установи виконання покарань чи слідчого ізолятора відповідно, який засвідчує справжність підпису на відповідній заяві про реєстрацію та забезпечує її передачу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
 
Також зазначається, що державна реєстрація партнерства може проводитись без особистої присутності військовослужбовця, який не може бути присутнім у зв’язку з виконанням своїх обов'язків. Подана ним заява про реєстрацію, вважається підтвердженням факту надання ним згоди на реєстрацію.
 
Для осіб, які перебували в шлюбі або мали інше реєстроване партнерство, необхідно надати документи про їх припинення.
 
Договір реєстрованого партнерства
Законопроектом передбачається можливість укладання договору реєстрованого партнерства, що за своєю природою схожий до шлюбного договору, та яким буде додатково врегульовано їх права та обов’язки. За бажанням однієї зі сторін договір реєстрованого партнерства посвідчується нотаріально.
 
Правовий режим майна
Майно, набуте реєстрованими партнерами за час перебування в реєстрованому партнерстві, належатиме їм на праві спільної сумісної власності. Однак, у договорі партнери можуть встановити інший порядок, зокрема визначити майно, набуте ними за час перебування в реєстрованому партнерстві, їхньою особистою приватною власністю, що належить їм на праві спільної часткової власності, чи визначити право власності щодо окремих речей тощо.
Як і у шлюбі, реєстрація реєстрованого партнерства не має наслідком автоматичне надання будь-яких майнових прав на особисту приватну власність другого з реєстрованих партнерів, набуту до державної реєстрації реєстрованого партнерства, а також на плоди та доходи від речей, що є особистою приватною власністю другого з реєстрованих партнерів.
 
Реєстровані партнери мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання реєстрованого партнерства.
 
Спадкування
Реєстровані партнери вважаються один щодо одного спадкоємцями першої черги за законом. Вони також матимуть право скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить їм на праві спільної сумісної власності. В разі смерті одного реєстрованих партнерів, частка у праві спільної сумісної власності переходить до другого, який його пережив. У разі смерті останнього, застосовуються положення Цивільного кодексу.
 
Соціальний захист
Реєстрованому партнеру військовослужбовця передбачається надання соціального захисту.
 
Зокрема, реєстрований партнер військовослужбовця має право на призначення та отримання грошової допомоги, виплату грошового забезпечення та інші виплати у випадках, передбачених законодавством про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.
 
Для цілей Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» реєстрований партнер військовослужбовця належить до сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, якщо він не уклав інший шлюб чи інше реєстроване партнерство.
 
Припинення реєстрованого партнерства
Реєстроване партнерство припиняється:
  • внаслідок смерті одного з реєстрованих партнерів або оголошення його померлим;
  • внаслідок його розірвання за спільною заявою реєстрованих партнерів, або за заявою одного з реєстрованих партнерів, або за рішенням суду;
  • внаслідок укладення шлюбу між реєстрованими партнерами.
Положення законодавства щодо батьків поширюються на реєстровані партнерства як на такі, що не перебувають у шлюбі між собою.