П

Повернення депозиту в іноземній валюті - коментарі Володимира Місечко для Мінфін

Читачі "Мінфіну" масово скаржаться, що банки відмовляються повертати депозити в іноземній валюті. Що робити клієнту в такому випадку? Які є варіанти, як повернути гроші?
 
Відповідно до ч. 1. Ст. 1058 Цивільного кодексу України, за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.
 
Відповідно до п. 2 Постанови Правління Національного Банку України №516 «Про затвердження Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій та операцій з ощадними сертифікатами банку», вклад (депозит) - грошові кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті або банківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.
 
Відповідно до 15 вищевказаної Постанови НБУ, банк зобов'язаний за договором банківського вкладу на вимогу видати вклад (депозит) або його частину та нараховані проценти на першу вимогу вкладника.
 
Банк зобов'язаний за договором банківського строкового вкладу видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом зі спливом строку, визначеного в договорі банківського вкладу.
 
Згідно п.16. Постанови Правління Національного Банку України №516, Банк сплачує вкладнику суму вкладу (депозиту) і нараховані за ним проценти:
  • у національній валюті, якщо грошові кошти залучені на вкладний (депозитний) рахунок у національній валюті;
  • у валюті вкладу (депозиту), якщо грошові кошти залучені на вкладний (депозитний) рахунок в іноземній валюті, або на умовах та в порядку, передбачених договором, відповідно до заяви вкладника - у національній валюті;
  • у банківських металах, якщо вкладний (депозитний) рахунок відкритий у банківських металах, або на умовах та в порядку, передбачених договором, відповідно до заяви вкладника - у національній валюті.
24 лютого 2022 року Правлінням Національним Банком України було прийнято Постанову №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», останні зміни до якої були внесені 06 вересня 2022 року.
 
Даною Постановою НБУ було введено ряд обмежень, в тому числі щодо видачі готівкових коштів клієнтам (вкладникам).
 
Так, відповідно до п. 3 Постанови НБУ, заборонено видачу в Україні готівкових коштів у гривнях з рахунку клієнта в національній валюті в обсязі, що перевищує 100 000.00 гривень у день.
 
Пунктом 5 Постанови НБУ заборонено видачу в Україні готівкових коштів в іноземній валюті з рахунку клієнта в іноземній валюті в обсязі, що перевищує в еквіваленті 100 000.00 гривень у день.
 
Інші обмеження щодо видачі готівкових в іноземній валюті клієнту відсутні, таким чином, така поведінка зі сторони банку є протизаконною.
 
Відповідно до п. 17 Постанови Правління Національного Банку України №516 «Про затвердження Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій та операцій з ощадними сертифікатами банку», у разі невиконання (неналежного виконання) вимог договору банківського вкладу про повернення вкладу (депозиту) або його частини Банк зобов'язаний:
  1. прийняти від вкладника заяву на повернення коштів;
  2. письмово повідомити вкладника у спосіб, установлений договором або внутрішніми документами банку, про дату взяття заяви на облік банком та причини невиконання (неналежного виконання) вимог договору банківського вкладу;
  3. взяти заяву на облік за відповідним позабалансовим рахунком.
 
Банк зобов'язаний виконати вимогу договору банківського вкладу та після повернення вкладу (депозиту) зняти з обліку заяву з відповідного позабалансового рахунку.
 
Отже, алгоритм дій у випадку не повернення депозитних коштів вказаний вище.
 
Додаткового, я б рекомендував вкладнику звернутись до суду з вимогою про стягнення заборгованості з Банку та штрафних санкцій за прострочення термінів повернення грошових коштів.

Більше за посиланням.