П

Порядок отримання грошової допомоги в розмірі 15 000 000 гривень, що виплачується сім’ям загиблих військовослужбовців

Виплата 15 000 000 гривень сім’ям загиблого військовослужбовця. Чи дійсно держава гарантує таку грошову допомогу? Хто має право на грошову допомогу, які документи слід зібрати, який порядок отримання допомоги та як довго чекати виплати?
 
Кожного дня наші воїни відважно борються та хоробро відстоюють незалежність України, проте нажаль, деякі з них героїчно гинуть під час бойових дій. Виявляючи повагу до сімей загиблих військовослужбовців, не маючи можливості повернути людину, держава гарантує надання таким сім’ям допомоги, в тому числі грошових компенсацій.
 
Однією з таких грошових допомог – є одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, що виплачується сім’ям загиблих військовослужбовців, передбачена пунктом другим Постанови Кабінету Міністрів України №168 від 28 лютого 2022 року.
 
І така допомога дійсно надається державою сім’ям загиблих військових, навіть та тільки під час війни!
 
Однак, встановлена на законодавчому рівні грошова допомога та гарантована державою, ще не означає її обов’язкову виплату члену сім’ї воїна, що загинув під час війні, оскільки отримати таку виплату можуть не всі члени сім’ї та не щодо всіх загиблих військовослужбовців, а гарантованість державою такої виплати означає обов’язкову виплату такої допомоги, виключно тим особам, яким вона належить відповідно до законодавства України і виключно щодо військового який загинув під час належного виконання бойового завдання та за умови дотримання всіх вимог щодо документів та порядку звернення за допомогою.
 
Таким чином, членам сім’ї загиблого військовослужбовця, які вирішили отримати таку допомогу, слід бути готовими до певних перешкод на шляху отримання 15 000 000 гривень компенсації. Найчастіше, отриманню грошової допомоги заважає належне оформлення та зібрання всіх необхідних документів.
 
В попередньому 2022 році, не існувало чіткого встановленого державою порядку виплати такої одноразової допомоги, а затверджений Кабміном ще в 2013 році порядок призначення одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовців, стосувався іншої допомоги, що діяла в мирний час. Тому, затвердження Міністерством оборони України 25 січня 2023 року Наказу № 45 дозволило особам, що звертаються по допомогу, прояснити ряд питань з отримання компенсації, зокрема, алгоритм її призначення і виплати та перелік необхідних документів. Однак, за умови існування таких прописаних правил, зібрати всі необхідні документи та правильно оформити звернення для родичів загиблого воїна залишається вкрай складним.
 
Слід врахувати також той факт, що в умовах війни, військові частини та військкомати не завжди можуть швидко відреагувати на будь-яке звернення членів сімей загиблого військового щодо отримання документа чи довідки, оскільки війна вимагає від таких структур, насамперед, уваги до бойових дій на фронті чи в інших гарячих куточках нашої країни. Будь-який спотворений зміст документа чи невірне інформація зазначена в ньому значно зменшує шанси сім’ї, отримати компенсацію. Тому родині загиблого, що перебуває при пригніченому стані та вшановують пам'ять і оплакують смерть рідної людини, варто все одно набратись терпіння, бути уважними під час отримання документів та запланувати кожний подальший крок, а краще – звернутись до спеціалістів за наданням допомоги в зібранні документів та зверненні для отримані такої компенсації. 
 
Претендентами на отримання такої допомоги є сім’ї лише тих загиблих військових, які загинули під час виконання бойового завдання і їх смерть пов’язана із захистом Батьківщини. При чому, в документах про факт смерті військового обов’язково має бути обов’язково чітко вказана підстава смерті як загибель під час виконання завдання або внаслідок поранення, у зв’язку із захистом Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення).
 
Грошова допомога не виплачується, якщо загибель військовослужбовця є наслідком вчинення ним кримінального або адміністративного правопорушення, вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров'ю або самогубства. Тому для призначення і виплати 15 000 000 гривень, разом із всіма документами має бути поданий також такий відповідний підтверджуючий документ. В залежності від ситуації це можуть бути різні документи: витяг з наказу чи довідка військової частини, де вказана причина смерті або витяг з постанови штатної військово-лікарської комісії про підтвердження смерті внаслідок поранення, отриманого під час захисту Батьківщини у період дії воєнного стану.
 
Отримати допомогу можуть лише члени сім’ї загиблого, зокрема: особи, які перебували у шлюбі з померлим, а також їхні діти, в тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебували під опікою і піклуванням загиблого, інші особи, які спільно проживали та були пов'язані спільним побутом з померлим, на день його смерті.
 
Заява про отримання грошової компенсації подається до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (це колишні військкомати). А документи, які слід зібрати для подання такої заяви – отримуються у військовій частині, де служив воїн. В подальшому документи опрацьовуються структурними підрозділами апарату Міністерства оборони України і Генерального штабу Збройних Сил України відповідно до їх повноважень та подаються на розгляд Комісії Міноборони.
 
Якщо, наприклад, три особи, що вважаються членами сім’ї загиблого військового, бажають отримати допомогу, то заява про отримання допомоги подається від кожного з них. Допомога у розмірі 15 000 00 гривень розподіляється рівними частками на кожного такого члена сім’ї. Особам, які мають право на одноразову грошову допомогу, виплата їх частки здійснюється незалежно від реалізації такого права іншими особами. Якщо після призначення та виплати одноразової грошової допомоги у повному розмірі, за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, питання щодо перерозподілу суми такої допомоги вирішується за взаємною згодою осіб або в судовому порядку.
 
Призначення та виплата допомоги є державною процедурою та виплачується за рахунок бюджетних асигнувань, що передбачає певну черговість і строк отримання такої допомоги наперед передбачити важко, тому рідним померлого не варто тягнути час з прийняттям рішення щодо звернення за допомогою.
 
Якщо в 2022 році така допомога виплачувалась одноразово всією сумою то з прийняттям Міністерством оборони України відповідних Наказів №50 та 51, з 2023 року така одноразова грошова допомога  виплачуватиметься поетапно частинами протягом 3 років:  перша – 20% від призначеної суми допомоги сплачується одразу, далі ― залишок суми у розмірі 80% виплачується щомісячно, рівними поділеними частками впродовж 40 наступних місяців. Тобто, при розрахунку із суми в 15 000 000 гривень, виплата виглядає наступним чином: спочатку виплачується 3 000 000 гривень, надалі 300 000 гривень щомісячно протягом 40 наступних місяців.
 
Члени сім’ї загиблого військовослужбовця, крім отримання одноразової допомоги у розмірі 15 000 000 гривень, мають право на отримання інших пільг та допомог. За зверненням таких осіб до управління соціального захисту населення, органи місцевого самоврядування виплачують їм грошову допомогу на проведення поховання та спорудження пам'ятника, що становить близько 13 000 гривень. Близькі родичі загиблого військовослужбовця мають право на отримання відповідного статусу та пільг, зокрема, на житлово-комунальні послуги, медичне забезпечення та інші.  

Звертайтесь за допомогою, ми допоможемо.
 
Наші контакти: +38044 289-48-74, або [email protected]