П

Податкова зможе списувати борги з рахунків підприємців без рішення суду - коментар радника з податкових питань Юлії Демиденко

Податківцям хочуть дозволити списувати борги підприємців без рішення суду. З відповідною ініціативою виступили в Міністерстві фінансів України та вже навіть розробили законопроєкт №4101, який затвердили на засіданні уряду і подали в парламент. Чергові нововведення в цій сфері пропонують встановити дозвіл стягувати податковий борг, що виник в результаті несплати грошового зобов'язання та / або пені, визначених самостійно платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, за рахунок готівки та / або коштів з рахунків в банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду ", - говорять в міністерстві.

Чи можуть зараз блокувати рахунки за податкові борги

Зараз блокувати можуть виключно в тому випадку, коли прийнято рішення про передачу майна у податкову заставу, а боржник не дає податковому керуючому описати це майно. Тоді податковий орган звертається до суду, щоб зупинити розрахункові операції за рахунками боржника, тобто заблокувати їх.

Що стосується самостійного списання з рахунків суми боргу, то податковим кодексом передбачена така можливість 
і зараз - у разі, коли борг виник в результаті несплати самостійно задекларованої суми вчасно. Таке списування відбувається за рішенням керівника контролюючого органу без звернення до суду, за податковим боргом, який перевищує 5 млн грн і не сплачується протягом 90 календарних днів.

Винятком буде лише тоді, коли у держави є борг перед таким боржником у вигляді переплати або помилкової сплати. У списку нововведень не йдеться про будь-які кордони в сумі боргу або ж терміні несплати.

Кому обіцяють проблеми

Зараз відомі випадки, коли, наприклад, платники навмисне не платять задекларований податок і усвідомлено йдуть на те, щоб їм нарахували 10% штрафу, оскільки оборотні кошти їм були потрібні тут і зараз.

Але це швидше поодинокі випадки, кажуть юристи, найчастіше така ініціатива, звичайно, повинна розвантажити податкову систему, скоротити роботу, але і збільшити судові оскарження у майбутньому, оскільки поки що немає чітких тимчасових рамок, немає визначення процедури та інше.

Адже іноді несплата боргу відбувається з вини банку і ця позиція досі спірна та підлягає врегулюванню тільки в судовому порядку.

Мінфін аргументує нововведення як можливість збільшити держбюджет на 2,7 млрд грн, а місцеві - на 0,5 млрд грн. Але норму потрібно розширювати, деталізувати та уточнювати, як вона буде працювати, поки чіткої відповіді немає. Є повноваження банку, які визначаються інструкцією №22 і Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 №1244

Повний текст статті тут