О

Огляд новин законодавства за червень 2023 року

  1. Новий закон «Про захист прав споживачів»
10 червня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про захист прав споживачів» в новій редакції.
 
Цим законом передбачаються, зокрема, але не виключно, наступні зміни:
  • поширення дії Закону України «Про захист прав споживачів» на сферу харчової продукції в частині економічних прав;
  • визначення електронного торговельного майданчика (маркетплейса), електронного сервісу порівняння продукції (прайс-агрегатора);
  • встановлено вимогу надавати інформацію про продавця та продукцію при здійсненні електронної торгівлі;
  • Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надано право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до веб-сайтів (частини веб-сайту, програмного забезпечення) суб’єктів господарювання, які використовують нечесну підприємницьку практику та порушують законодавство про захист прав споживачів;
  • запроваджується норма щодо заміни товару на такий самий або аналогічний, наявний у суб'єкта господарювання у разі, якщо ремонт потребує більше 14 календарних днів, або є неможливим;
  • передбачається право споживача на зниження ціни або повернення коштів, якщо недолік товару з’являється після ремонту цього товару;
  • створена можливість громадським об'єднанням споживачів проводити дослідження рівня якості та безпеки товарів, робіт і послуг, що надаються на споживчому ринку;
  • громадські об'єднання споживачів звільнено від сплати судового збору в усіх судових інстанціях у справах щодо захисту прав споживачів;
  • передбачається звільнення суб’єктів господарювання від обов’язку створювати обмінний фонд товарів тощо.
  1. З 1 серпня 2023 року повертаються податкові перевірки та штрафи за невикористання РРО
За словами голови фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, законопроект № 8401 від 31.01.2023 р., який передбачає:
  • скасування єдиного податку зі ставкою 2%;
  • скасування пільги по сплаті податку для платників єдиного податку І та ІІ групи;
  • відновлення проведення податкових документальних перевірок;
  • повернення штрафних санкцій за невикористання чи порушення у використанні РРО, згідно з новими доповненнями до цього законопроекту повинен набути чинності з 01 серпня 2023 року.
Окрім цього до законопроекту розроблені доповнення, які зокрема стосуються наступного:
  • визначено порядок переходу зі сплати 2% єдиного податку на сплату інших податків;
  • встановлено мораторій на більшість перевірок І та ІІ групи платників єдиного податку;
  • передбачено звільнення від застосування штрафних санкцій за порушення у сфері РРО (крім торгівлі підакцизними податками), якщо вони були вчинені на територіях, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.
  • передбачено звільнення фізичних осіб-підприємців від порушень (у тому числі за невикористання РРО), що вчинені під час воєнного стану до 1 серпня 2023 року тощо.
  • Наразі законопроект № 8401 від 31.01.2023 р. ще не прийнятий, над ним триваю роботи, вносяться певні доповнення та зміни.
  1. Скасування обов’язкового проведення експертного дослідження автомобілів при державній реєстрації, перереєстрації і знятті їх з обліку
Кабінет Міністрів України на своєму засіданні від 13.06.2023 року вніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, якими скасував обов’язкове проведення експертного дослідження автомобілів при державній реєстрації, перереєстрації і знятті їх з обліку.
 
Але таке дослідження автомобілів при державній реєстрації, перереєстрації і знятті їх з обліку може здійснюватися за бажанням власника транспортного засобу.
 
Водночас проведення обов’язкового експертного дослідження залишиться для транспортних засобів, які перебували в експлуатації за кордоном та підлягають першій державній реєстрації в Україні.
 
  1. Зміни до Постанови Правління Національного банку України № 18, які дозволяють переказувати за кордон кошти для погашення певних категорій зовнішніх кредитів
Національний банк України з 16 червня 2023 року надає дозвіл резидентам-позичальникам переказувати кошти з метою виконання боргових зобов’язань перед нерезидентом за залученим резидентом кредитом/позикою (включаючи поворотну фінансову допомогу), сплати процентів за користування кредитом та інших визначених у відповідному кредитному договорі платежів, що підлягають сплаті на користь кредитора, якщо такі кредитні кошти:
  • забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації;
  • надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.
При цьому, Національний банк України встановив, що резиденти матимуть змогу здійснювати такі перекази, відповідно до строків повернення коштів та сплати процентів, передбаченими умовами кредитного договору.
 
  1. Вступили в законну силу закони, які звільняють від сплати  ПДВ та ввізного мита комплектуючих до БПЛА
22 червня 2023 року набули чинності Закони України № 3123-IX та № 3124-IX, якими вносяться зміни до Податкового та Митного кодексів України.
 
Вказаними змінами передбачається звільнення від сплати податку на додану вартість (ПДВ) та ввізного мита при імпорті матеріалів, вузлів, агрегатів, устаткування та комплектуючих для виробництва та ремонту безпілотних систем.
 
Таке звільнення від мита та ПДВ буде застосовуватиметься до закінчення воєнного стану в Україні.
 
  1. На порталі Дія можна автоматично закрити ФОП
21 червня 2023 року прес-служба Міністерства цифрової трансформації України повідомила про те, що громадяни можуть скористатися онлайн-послугою закриття ФОП через портал Дія.
 
Скористатись такою послугою можуть фізичні особи-підприємці, які мають РНОКПП або використовують паспортні дані замість картки платника податків.
 
Для цього потрібно здійснити такі дії:
  • авторизуватися на порталі Дія;
  • вибрати послугу – «Автоматичне закриття ФОП»;
  • натиснути клавішу – «Подати заяву»;
  • потрібна інформація підтягнеться у заяву з ЄДР, при цьому необхідно перевірте, чи всі автоматично підтягнуті дані правильні;
  • підписати заяву електронним підписом ФОП або КЕПом фізичної особи.
Після цього дані про закриття ФОП автоматично надійдуть у ЄДР та до податкової за місцем реєстрації.
 
  1. Строк для прийняття спадщини знову шість місяців
19 червня 2023 року набувають чинності зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (далі – Постанова № 164), якими повертається шестимісячний строк для того, щоб прийняти або відмовитися від спадщини.
 
Нагадаємо, раніше пунктом 3 Постанови № 164,  було встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці, та свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.
 
Згідно з внесених змін до Постанови № 164 пункт 3 був виключений.
 
  1. Національний банк вжив заходи щодо вирішення питання щодо зношених та пошкоджених іноземних банкнот
20 червня 2023 року з метою вирішення нашумівшого питання щодо обміну зношеної іноземної валюти чи валюти раннього випуску НБУ на своєму офіційному сайті роз’яснив, що ним було здійснено ряд заходів, зокрема:
  1. Ухвалені зміни до нормативно-правових актів, якими скасовано перелік ознак незначного зношення банкнот, згідно з цими змінами з усіма без винятку банкнотами іноземної валюти, крім значно зношених чи пошкоджених, мають здійснюватися валютно-обмінні операції.
  2. НБУ заборонив банкам та небанківським установам відмовляти клієнтам у обміні іноземної валюти, яка за дизайном і елементами захисту повністю відповідає зразкам та описам іноземних центральних банків, та справжність якої підтверджена з використанням відповідного обладнання.
  3. Банкам та небанківським установам під час здійснення валютно-обмінних операцій заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави.
  4. За фактами порушень нормативно-правових вимог НБУ, викладених у зверненнях споживачів фінансових послуг, запроваджено посилений контроль та вживатимуться належні заходи впливу (включаючи зупинення можливості здійснення окремих видів валютних операцій).
 
Зокрема, НБУ в залежності від рівня вчиненого правопорушення, з дотриманням принципу адекватності, застосовуватиме заходи впливу, які передбачають максимальний розмір штрафу:
  • до банків – у розмірі до 400 000 гривень і планується його збільшення за суттєві порушення;
  • до небанківських фінансових установ – у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи.
  1. Міністерство цифрової трансформації затвердило перелік країн, громадяни яких можуть стати е-резидентами України
Підприємці з Індії, Пакистану, Таїланду, Словенії можуть стати українськими е-резидентами.
 
Отримавши статус е-резидента вони зможуть вести свій бізнес в Україні зі сприятливими податковими умовами, використовувати передові технології ідентифікації, онлайн-банкінгу та електронного підписання документів.
 
Також у Мінцифрі наголосили, що набути статусу е-резидента України не зможуть громадяни Росії, Білорусі та країн, що входять до «сірого» чи «чорного» списку FATF.
 
Окрім цього відзначено, що е-резиденти не зможуть надавати послуги українським громадянам, тобто іноземці підприємці, які отримали статус е-резидента повинні працюватимуть виключно з іншими іноземцями.