Н

Нові правила застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні - коментарі Наталії Назарко

15 жовтня набрав чинності Закон України №2623-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном», який був прийнятий Верховною радою 21.09.2022.
 
Цим Законом вносяться зміни до Закону України «Про зайнятість населення» та Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».
 
Що зміниться для іноземців
Основним нововведенням прийнятого закону є те, що відтепер встановлено рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах. До прийняття закону діяли норми, згідно яких були встановленні вимоги щодо виплати іноземцям 5-10 мінімальних заробітних плат (окрім особливих категорій працівників), що становило значене фінансове навантаження на роботодавців, а також сприяло тінізації трудових відносин з іноземцями. Тепер немає поділу на особливі категорії працівників, таких як іноземні високооплачувані професіонали, засновники та/або учасники юридичної особи, іноземні ІТ-професіонали та інші, натомість є іноземні наймані працівники, яким потрібно виплачувати одну мінімальну заробітну плату в місяць.
 
Дозвіл на працевлаштування тепер зможуть отримати іноземці, які навчаються у закладах вищої освіти на період навчання та після закінчення навчання, якщо отримали дозвіл за 30 календарних днів до закінчення навчання.
 
Плата за видачу дозволу
З прийняттям Закону роботодавцям, які мають намір найняти іноземних працівників доведеться сплатити за видачу дозволу більше. Так станом на 2022 року плата за видачу дозволу становить:
1) на строк до шести місяців включно - 7 443 грн;
2) на строк від шести місяців до одного року включно - 12 405 грн;
3) на строк від одного року до двох років включно - 19 848 грн;
4) на строк від двох років до трьох років включно - 24 810 грн.
 
Розмір плати за продовження дії дозволу зменшується на один прожитковий мінімум від розміру плати за видачу дозволу на відповідний строк.
 
Строк дії дозволу на працевлаштування
Дозвіл для найманих іноземних працівників відтепер можна отримати на строк до двох років, в залежності від терміну дії трудового договору (контракту). Раніше, строк дозволу на працевлаштування не мав перевищувати одного року, а для особливих категорій працівників дозвіл можна було отримати на три роки.
 
Відповідно, посвідка на тимчасове проживання оформляється на строк дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.
 
Видача та продовження дії дозволу на застосування праці громадян Російської Федерації, Республіки Білорусь, а також інших держав, визнаних такими, що становлять загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності і демократичному конституційному ладу та іншим національним інтересам України, здійснюються за погодженням із регіональними органами Служби безпеки України.
 
Пошкодження або втрата дозволу
Змінами передбачено, що у разі пошкодження чи втраті дозволу на працевлаштування можна отримати дублікат. Для цього роботодавцю потрібно подати заяву в довільній формі та за наявності прикласти пошкоджений дозвіл. Плата за внесення змін до дозволу або за видачу дубліката дозволу не справляється.
 
Скасування дозволу
До Закону України «Про зайнятість населення» додано норму, згідно якої буде здійснюватися моніторинг сплати роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. В разі несплати ЄСВ протягом двох місяців з дати укладення трудового договору (контракту) з іноземцем, дозвіл на застосування праці буде скасовано.