Н

Не служиш - плати: чи стане можливим виїзд військовозобов’язаних за кордон – коментар Ірини Борисенко для Уніан

В соцмережах вкотре заговорили про можливість військовозобов’язаним особам виїжджати за межі України під час воєнного стану. Зокрема почастішали згадки про зареєстрований у Верховній Раді (13 вересня минулого року) законопроект №8029, який пропонує це за умов гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України.
 
Нагадаємо, ініціатором законопроекту виступив народний депутат Георгій Мазурашу, який вважає, що українські заробітчани за кордоном понад 10 років поспіль вважались найбільшими інвесторами нашої країни.
 
Мовляв, з відкритих джерел відомо, що напередодні війни, в 2021 році, заробітчани "привезли в Україну" близько 13 мільярдів доларів США. Тому депутат вважає, що надання таким особам дозволу виїзду за кордон в рахунок щомісячних внесків до бюджету, сприятиме гарантованому позитивному ефекту у вигляді: зменшення кількості громадян, які не можуть забезпечити себе і свою сім’ю; збільшення фінансової підтримки Збройних Сил України; зміцнення економіки та обороноздатності держави; зниження градусу соціально-економічної напруги.
 
Зміст законопроекту орієнтований на тих осіб, які планують виїхати та перебувати за межами України взамін на сплату ними разового "пропускного" платежу до бюджету та гарантовану щомісячну сплату грошових коштів в бюджет.
 
Проте документ, побудований за принципом "виїзд за гроші", народні депутати з Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів не підтримали, вважаючи його положення такими, що дискримінують суспільство та створюють зайву напругу.
 
Однак наразі цей законопроект набирає масштабну суспільну підтримку, що, ймовірно, може сприяти ухваленню таких змін.
 
Законопроектом передбачено зміни до чинного нині Закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", замість ухвалення нового окремого Закону України. І, в разі схвалення, це дозволить чоловікам та жінкам, які є військовозобов’язаними, виїхати за кордон, під час дії воєнного стану, за умови:
  • наявності в них на дату виїзду особистого рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском в сумі не менше п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (встановлений на час виїзду). Наразі, один розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 2 684 гривень. Відповідно, гарантований внесок на особистий рахунок охочих виїхати за кордон має дорівнювати 13 420 гривень;
  • поповнення свого особистому рахунку щомісяця в сумі, що дорівнює податкам з мінімальної заробітної плати - 18% податку на доходи з фізичних осіб, 1,5% військового збору та 22% єдиного соціального внеску. Наразі, розмір мінімальної зарплати становить 6 700 гривень, відповідно, сума всіх податків становитиме 2 780 гривень;
  • надання відповідному державному банку нотаріально засвідченої власної заяви про добровільний обов’язок поповнювати цей рахунок (з внеском) щомісяця на ту ж суму податків з мінімалки і дозвіл перераховувати щомісяця кошти на рахунок ЗСУ.
  • За таких обставин, виїжджаюча за межі країни військовозобов’язана особа, має відкрити в державному банку рахунок на своє ім’я, внести разовий платіж в сумі 13 420 гривень та щомісячно поповнювати його на суму  2 780 гривень.
Такі умови стосуватимуться лише тих осіб, що виїжджатимуть за кордон після ухвалення названого законопроекту.
 
При цьому, для повернення в Україну, такі громадяни матимуть пред’явити докази виконання таких умов під час перебування за кордоном, зокрема, виписки по рахунках за весь період перебування за межами країни, що підтверджують щомісячне поповнення ними рахунку та списання з їх рахунків коштів на рахунок Збройний Сих України.
 
А військовозобов’язані громадяни України, які виїхали з України під час дії воєнного стану не на умовах, передбачених у законопроекті, і які не мають документів, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, для в’їзду в Україну мають добровільно перерахувати на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України суму, яка дорівнює 10 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних громадян (офіційно встановлених в Україні на день в’їзду в Україну), за кожен місяць перебування за межами України під час дії воєнного стану.
 
Тобто, за кожен місяць перебування за межами країни під час дії воєнного стану, військовозобов’язані громадяни України, які виїхали за кордон до дати ухвалення цього законопроекту, матимуть сплатити 26 840 гривень за кожен місяць перебування за кордоном до дати в’їзду в Україну.
 
Лише сумлінне, належне, повне та вчасне виконання вищевказаних умов дозволить військовозобов’язаним громадянам України безперешкодно повернутись в Україну.
 
Описані в законопроекті умови мають тимчасовий характер. Однак, в разі його ухвалення, триватимуть не тільки протягом дії воєнного стану в Україні та мобілізації, а протягом особливого періоду в країні, що частково також охоплює відбудовний період після закінчення воєнних дій. Таким чином, ймовірно, дія його умов може бути доволі тривалою. І ці строки наразі неможливо ні передбачити, ні вирахувати.
 
Більше за посиланням.