Н

Найважливіше про мобілізацію в Україні у 2023 році - стаття Ірини Усіченко для Фокус

Порядок проведення мобілізації в Україні у воєнний час регулюється Кодексом цивільного захисту України, Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» та іншими нормативно-правовими актами України.
 
Деякі порядки та положення щодо проведення мобілізації в особливий для країни період затверджуються постановами Кабміну, зокрема, воєнкоми - представники територіальних центрів комплектування, керуються Положенням про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року №154. Цим Положенням територіальні центри комплектування (колишні військкомати) визначаються як органи військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації та які, відповідно до покладених на них завдань, оформлюють і видають військово-облікові документи, в тому числі повістки.
 
Детальніше особливості та процедура вручення повісток передбачається Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, нещодавно затвердженим постановою Кабміну від 30 грудня 2022 року № 1487, яка з 05 січня 2023 року вже набула чинності. Вказаним новоствореним порядком було скасовано попередній, що був затверджений ще в 2016 році, та введено декі нормативні новації, якими впроваджено більший контроль з питань взяття на облік та цифрові технології в процеси зберігання та обміну даними, що містяться в реєстрі військовозобов’язаних, призовників та резервістів.  
 
Проте вказаним порядком, як і будь-яким іншим чинним нормативно-правовим актом, не визначено будь-яких вимог до місця вручення повістки, відповідно, таке вручення може відбутись будь-де: на блокпостах, у автобусах та маршрутках, на робочому місці, у закладах харчування та відпочинку тощо. Проте, рахуючи що, новим порядком передбачено взаємодію реєстру військовозобов’язаних з порталом електронних послуг «Дія», вручення повісток за допомогою такого порталу не буде здійснюватися, оскільки вручення повістки за загальним правилом вважається належним лише тоді, коли вона вручена особисто та під підпис особи, яка її отримує. Тому, вручення повісток роботодавцю та близьким родичам призовника не вважається врученням такої повістки особі, на яку складена повістка. Проте, військкомати можуть зобов’язати роботодавців вручити повістки своїм працівникам. Таке правило стосується як роботодавців, що є державними органами та роботодавців, що є звичайними підприємцями.
 
Військовозобов'язаний має законне право відмовитись від отримання повістки у випадку, якщо повістка складена з помилкою (неправильно вписані дані ПІБ отримувача, року народження, адреси, місця роботи тощо) або якщо складення повістки відбувається в момент її вручення, шляхом запису в чистий бланк документа даних особи, навіть якщо такий бланк вже має печатку та підпису керівника військкомату. Мають право вручити складені розписки, окрім представників військкомату,  також працівники органів місцевого самоврядування, керівників підприємств і закладів освіти та управителів багатоквартирних будинків. Представники поліції, Збройних сил України, територіальної оборони не мають права виписувати повістки, лише супроводжувати уповноважених осіб під час вручення вже складених військкоматом повісток. Тому, якщо повістку вручає особа, яка не уповноважена це робити, відмовитись від її отримання зобов’язаний також має повне право.
 
За наявністю факту відмови від отримання повістки, представниками військкомату в присутності свідків може бути складений акт відмови. Підписувати такий акт особа, яка відмовляється від отримання повістки, не зобов’язана, проте якщо повістка дійсно вручалась з порушеннями, що вказані вище, варто все ж зазначити конкретну причину відмови та підписати акт, щоб в майбутньому такий акт був належним доказом наявності підстав для відмови від отримання повістки на випадок судового розгляду або накладення адміністративного стягнення. 
 
Варто розуміти, що повістки є різними, тому вручення повістки не завжди означає мобілізацію та призов до служби.
 
Наразі, військкомати складають повістки чотирьох видів:
  • з вимогою прибути до військкомату для надання та уточнення інформації;
  • з вимогою про проходження медичної комісії;
  • про призов на строкову військову службу;
  • мобілізаційне розпорядження.
Останній вид повістки вручається призовникам, які пройшли медичну комісію і визнані придатними для несення військової служби.
 
В момент вручення повістки уповноважена особа має право вимагати у особи, які вручається повістка, документи, що посвідчують її особистість (паспорт) та прописку, при чому особами вимагати пред’явлення таких документів є лише працівники військкомату та представники поліції. Окрім того, право на проведення перевірки документів в осіб надано відповідним уповноваженим особам Служби безпеки України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної митної служби та Збройних Сил, які визначені мають бути обов’язково визначені в наказі коменданта. Тому, особа, якій вручається повістка та у якої запитують документи для посвідчення, має право запросити у уповноваженої особи копію наказу  коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів, копію наказу або розпорядження військкомату, яким уповноважено зазначених осіб на вручення повісток,  а також службове посвідчення або інший документ, який підтверджує приналежність такої особи до підрозділу, визначеному в наказі коменданта.
 
Особа, яка отримала повістку має з’явитись до центру комплектування разом із паспортом, ідентифікаційним кодом, військовим квитком та приписним свідоцтвом. Якщо особа, яку викликали для надання та уточнення даних про себе, є інвалідом або має певні вади здоров’я, є членом сім’ї загиблого військовослужбовця, має дітей чи є опікуном та піклувальником, має пред’явити документи, що підтверджують такі дані. Оскільки такі документи можуть свідчити про право такої особи на отримання відстрочки від мобілізації.
 
Зокрема, право на відстрочку від мобілізації під час війни мають декілька категорій осіб:
  • за станом здоров’я: особи з інвалідністю І, ІІ (інколи ІІІ) груп, хворих на тяжкі інфекційні захворювання, венеричні захворювання, із серйозними фізичними вадами, важкими хворобами слуху та зору; опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною та особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I, ІІ групи; визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); особи, які виховують дитину інваліда І, ІІ груп або хвору на тяжкі хвороби;  особи, постійно доглядають за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка);
  • за сімейними обставинами: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років; особи, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, дитину з інвалідністю віком до 18 років; дитину-сироту або дитину, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років; жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину і чоловіка, який проходить військову службу; вагітні жінки; жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської;
  • за професійною діяльністю: народні депутати; особи, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час; працівники військового управління, та військових частин Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;   
  • для здобуття освіти, викладання або заняття наукою: здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти; наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти.
За порушення правил військового обліку та ухиляння від мобілізації під час дії воєнного стану в Україні передбачена певна відповідальність. Невиконання вимог належно врученої повістки щодо візиту до військкомату для уточнення даних є адміністративним проступком, а  невиконання повістки про призов на службу вважається ухилянням від проходження військової служби та є кримінальним злочином. Так, на особу, яка отримала повістку та не з’явилась на виклик військкомату, може бути покладена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 850 до 1700 гривень, а невиконання призовником, який пройшов медичну комісію та є придатним для служби, вимог повістки про призив та мобілізацію, карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.
 
Більше за посиланням.