К

Коментарі Володимира Місечко для порталу «Ліга Закон» щодо законопроекту «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»

13 грудня 2010 року суб’єктом законодавчої ініціативи Кабінетом Міністрів України було подано до Верховної Ради України проект Закону України №7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». 

21 грудня 2010 року вищевказаний проект Закону України було передано на розгляд Комітету Верховної ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Проект Закону України №7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» складається з двох розділів: Загальні положення, який в свою чергу складається з двох статей, та Перехідні положення, яким пропонується внести зміни до низки Законів України, що регулюють питання призначення та виплати пенсій для окремих категорій громадян.

Статтею 1 Розділу Загальні положення передбачається здійснювати перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду починаючи з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України. При цьому учасниками такої накопичувальної системи будуть особи, що підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та яким на дату запровадження перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду виповнилося не більш як 35 років та які сплачували внески до цього фонду.

Крім цього, ст. 2 розділу Загальні положення пропонується обмежити максимальний розмір пенсій або щомісячного грошового утримання, що будуть призначені після набрання чинності цим Законом, а саме не більше 12 прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність (на сьогоднішній день ця сума складає 8 808,00 гривень). Щодо пенсій, що вже призначені та виплачуються і розмір яких перевищує вищезазначене обмеження, то такі пенсії не підлягатимуть індексації, перерахуванню, доти поки їх розмір не зрівняється з максимально допустимим розміром пенсії.

Перехідними положеннями планується внести зміни до наступних законів України: «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про кабінет Міністрів України», «Про судоустрій та статус суддів», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та інших Законів.

В більшості ці зміни стосуються підвищення пенсійного віку.

Так, наприклад, даним законопроектом пропонується поступово підвищити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, щорічно збільшуючи його на 6 місяців кожного року, починаючи з 1 лютого 2011 року, для чоловіків, що працюють на державній службі, – до 62 років з 2013 року.

Також пропонується поступово збільшити необхідну вислугу для призначення пенсії за вислугу років військовослужбовцям з 20 років починаючи з 2011 року до 25 років у лютому 2015 року.

Крім цього, в проекті Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» передбачено підвищення мінімально необхідного страхового стажу для одержання пенсії за віком з 5 до 15 років та підвищення нормативної тривалості страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі з 20 років для жінок та 25 років для чоловіків, до, відповідно, 30 та 35 років для новопризначених пенсій.

Також, хотілось би відзначити про відсутність норми яка забороняла отримувати пенсію працюючим пенсіонерам.

Але є норми які все ж таки значно обмежують їх права, а саме норма про проведення підвищення надбавки за понаднормовий стаж та доплати до прожиткового мінімуму при збільшенні прожиткового мінімуму працюючим пенсіонерам тільки після їх звільнення з роботи; норма щодо проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, тільки після досягнення пенсійного віку, тощо.

Щодо розміру середньої заробітної плати, яка враховується для призначення пенсії, то в разі прийняття проекту Закону України в представленій на обговорення редакції, такий розмір середньої заробітної плати буде визначатись за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, а перерахунок пенсії проводиться із середньої заробітної плати, з якої призначено пенсію.

І на останок хотілось би зазначити, що проект Закону України №7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» в разі прийняття Верховною Радою України та підписання Президентом України набере чинності з 1 січня 2011 року.