К

Карткове гетто. Чи будуть в Україні посилювати норми оплати готівкою за товари і послуги- коментарі Володимира Місечко для Фокус

  1. Як в Україні регулюються питання готівкових розрахунків за товари та послуги, якими нормативними документами це врегульовано?
 
Питання щодо обмеження розрахунків готівкою між фізичними особами та ФОП із суб’єктами господарювання регулюються Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі – Положення № 148).
 
Відповідно до пункту 6 розділу ІI Положення № 148 суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:  
між собою – у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;  
з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно.
 
Платежі на суму, що перевищує 50 000.00 гривень, проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки.
 
  1. Максимальна сума для оплати готівкою наразі 50 тисяч гривень, проте відомо, що компанії можуть приймати розрахунки і за дорожчі за цей ліміт товари готівкою. Які штрафи передбачені для бізнесу, якщо податковій стане відомо, що фізособа придбала, наприклад, меблі на 500 тисяч гривень та сплатила готівкою? Чи можуть бути санкції за таку операцію і до фізичної особи також?
 
За перевищення граничного розміру готівкового розрахунку до посадових осіб підприємств та організацій (керівника та головного бухгалтера), а також до ФОП загальної та спрощеної систем оподаткування, відповідно до ст. 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачена адміністративну відповідальність:
  • перевищення граничних сум розрахунків готівкою тягне за собою накладення штрафу на ФОП, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн).
  • якщо особа протягом року перевищила граничний розмір готівкового розрахунку, за який її було піддано адміністративному стягненню, і знову вчинила таке саме порушення, то воно призведе до накладення адміністративного штрафу у розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн).
Зазначені вище санкції застосовуються лише до суб’єктів господарювання/ їхніх посадових осіб, тобто до продавців чи надавачів послуг. Якщо споживач (покупець/замовник) не є суб’єктом господарювання, то оплата готівкою для нього ніяких ризиків не несе.
 
  1. На ваш погляд, чи істотно відрізняється законодавство в Україні по ліміту зі сплати готівкою від європейського? Які приклади лімітів, наприклад, у Німеччині, Польщі, Франції? Якщо Україна рухається до членства в ЄС, то, на ваш погляд, чи буде синхронізоване законодавство щодо готівкових розрахунків із законодавством ЄС?
 
Наразі в ЄС немає єдиного ліміту для розрахунків готівкою. Проте 18 січня 2024 року відбулася нарада представників країн-членів ЄС з цього питання. Учасники наради попередньо домовилися про просування плану введення ліміту готівкових платежів в розмірі 10 000.00 євро. Крім того, планується запровадити ідентифікацію особи у разі здійснення нею платежу готівкою від 3 000 до 10 000 євро. Ця ініціатива має пройти Європарламент та отримати схвалення окремих держав-членів. 
 
Натомість зараз країни ЄС мають дуже різні позиції щодо цього питання. Розглянемо для прикладу три країни:
  1. Німеччина. Ліміт для розрахунків готівкою відсутній. Але якщо хтось бажає розрахуватися готівкою в сумі понад 10 000 євро, то повинен пред'явити посвідчення особи. Продавцю слід зібрати та зберегти про цю особу наступну інформацію: прізвище та ім’я, місце та дата народження, громадянство, адреса.
  2. Польща. Для розрахунків готівкою між фізичними особами лімітів не встановлено. Для розрахунків між суб’єктами господарювання ліміт готівкових розрахунків становить 15 000 злотих (приблизно 3300 євро). З січня 2024 року планувалися зміни щодо лімітів готівкових розрахунків, але їх скасували.
  3. Франція. Для фізичних осіб, що є податковими резидентами Франції, ліміт розрахунків готівкою становить всього лише 1000 євро. Для нерезидентів ліміт збільшується до 15 000 євро.
 
Тобто підходи в країнах ЄС дуже різні. І поки що впровадження єдиного стандарту лише в планах.
 
  1. На ваш погляд, чи буде НБУ у найближчий час переглядати ліміт зі сплати готівкою за товари і послуги або ж це питання можуть розглянути вже після війни?
 
Навіть якщо НБУ і буде переглядати цей ліміт, то зміни не будуть суттєвими. Оскільки ЄС планує ввести максимум для готівкових розрахунків на рівні 10 000 євро, ми ще дуже далекі до нього. В той час я прогнозую посилення політики Національного Банку України щодо підтвердження походження коштів фізичних осіб, під час проведення розрахунків.
 
Більше за посиланням.