І

Інвестори отримали право на податкову знижку, хто саме і як може цим скористатися - коментарі Наталії Назарко для Мінфін

1. На які саме дивіденди поширюється ця норма?
 
Згідно п. 166.3 ПКУ платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
 
Податкова знижка застосовується для документально підтверджених витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням певних товарів (робіт чи послуг) у резидентів протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення загального річного оподаткованого доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати або дивідендів.
 
В свою чергу, у пункті 166.3. ПКУ зазначається, що податкова знижка застосовується у випадку, якщо платник податку отримав дохід від дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.
 
Згідно пункту 165.1.18. ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються дивіденди, які нараховуються на користь платника податку не у грошовому вигляді, а у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою - резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.
 
З огляду на викладене, платник податку може розраховувати на податкову знижку на витрати що, перелічені у п. 166.3. Податкового кодексу України, якщо отримував у звітному податковому році дохід від заробітної плати або дивідендів нарахованих не у грошовій формі.
 
2. Зважаючи на те, що з дивідендів утримуються різні ставки податків - від 5% до 18%, як визначається розмір податкової знижки?
 
У п. 166.4. ПКУ перелічені обмеження права на нарахування податкової знижки.
 
Так, пунктом 166.4.2. передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата. Однак нічого згадується про дохід від дивідендів.
 
Також, передбачено порядок визначення суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку, якщо дохід у вигляді заробітної плати, оподатковувався за різними ставками податку.
 
Пунктом 166.4.4. ПКУ встановлено, що сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, у разі включення до податкової знижки витрат на придбання акцій (інших корпоративних прав) юридичної особи, яка набула статус резидента Дія Сіті, розраховується окремо від інших витрат та не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів.
 
Абзацом другим пп 166.4.4. ПКУ передбачено наступний порядок визначення суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника податку на податкову знижку, у разі отримання платником податків протягом звітного року доходів, які оподатковувалися за різними ставками податку:
  • визначення часток (у відсотках) доходів, оподаткованих за різними ставками податку, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту;
  • визначення розрахункової бази оподаткування шляхом зменшення загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, на суму здійснених платником податків протягом звітного податкового року витрат, передбачених підпунктом 166.3.10 пункту 166.3 цієї статті;
  • визначення розрахункової суми податку окремо за кожною ставкою шляхом множення розрахункової бази оподаткування на ставку податку та частку, що визначена відповідно до абзацу третього цього підпункту для відповідної ставки податку;
  • визначення суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією платником податку права на податкову знижку, як різниці між сумою податку, утриманого протягом звітного року з оподатковуваного доходу, зазначеного в абзаці першому цього підпункту, та розрахунковою сумою податку, визначеною відповідно до абзацу п’ятого цього підпункту.
З викладеного вбачається, що Податковим кодексом передбачено порядок визначення суми податкової знижки, лише в разі здійснення витрат платником податків на придбання акцій (інших корпоративних прав) юридичної особи, яка набула статус резидента Дія Сіті.
 
Більше за посиланням.