Д

Дорого - багато: хто і скільки платить податок за розкішні авто, коментар Володимира Місечко для Економічної правди

Редакція Економічної правди запитала з приводу практики оскарження нарахованого транспортного податку.

Зокрема:

1.Чи є у вас досвід щодо оскарження податкового повідомлення-рішення про нарахування транспортного податку (об'єктом оподаткування є дороговартісний автомобіль, ставка - 25 тис грн на рік)?

2.Якими є можливості для платників податків щодо уникнення сплати транспортного податку (у легальній площині)?

3.Чи є успішні кейси з оскарження нарахованих сум транспортного податку?

Відповідно до п. 267.1.1 Податкового кодексу України, платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 цієї статті є об’єктами оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Відповідно до ч. 2, 3 пункту 267.1.2 Податкового кодексу України, така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Це загальні норми податкового кодексу, які визначають суб’єктів платника транспортного податку та об’єкт оподаткування. 

Таким чином, суб’єктами платниками транспортного податку є фізичні особи резиденти та нерезиденти, юридичні особи резиденти та нерезиденти.

Об’єктом оподаткування є:

  • лише легкові автомобілі,
  • не старше 5 років (включно), 
  • середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, станом на 1 січня 2021 року – 2 250 000.00 гривень,
  • є в переліку легкових автомобілів, що оприлюднюється Міністерством Економіки України на своє веб порталі https://www.me.gov.ua/vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA

Ставка податку становить 25 000.00 гривень та сплачується платником податку протягом 60 календарних днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідних платіжних реквізитів, які надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року) за адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

Таким чином, якщо автомобіль відповідає всім вищевказаним критеріям, та платник податку отримав податкове повідомлення рішення, такий транспортний податок підлягає сплаті, легальних шансів оскаржити таке повідомлення рішення не має.

Інша справа, коли такий автомобіль не відповідає критеріям, а контролюючий орган все одно надіслав податкове повідомлення рішення про сплату транспортного податку.

Особисто я отримав таке податкове повідомлення рішення, в 2017 році за 2016 рік, при цьому заначу, що автомобіль 2013 року випуску.

Автомобіль відповідав усім критеріям, окрім вартісного, та не був включений в перелік, що оприлюднюється Міністерством Економіки України на своє веб порталі.

В листопаді 2017 року я звернувся з позовом до Окружного суду міста Києва про скасування податкового повідомлення рішення, але до цього часу справа ще не розглянута, хоча вже сплинуло понад 3 роки.

Щодо інших подібних справ та досвіду, то як я зазначав вище, автомобіль або підпадає під критерії об’єкту оподаткування транспортним податком, або ні, легально уникнути від сплати транспортного податку не має можливості.

Більше за посиланням