Ч

Чи захистить закон від переслідування за участь у протестах? - коментар Андрія Котягіна для "INSIDER"

У понеділок, після невеличкої паузи, президент Віктор Янукович таки підписав Закон про «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб із приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Цей закон є однією з небагатьох перемог опозиції за місяць протистояння з владою, він мав на меті вберегти від переслідування учасників акцій протесту. Як відомо, за підсумками розгону Євромайдану 30 листопада і акції на Банковій було затримано більше 3 десятків осіб, взято під варту 17 осіб. На сьогодні звільнені 13, але при цьому кількість тих, хто отримував повістки в суд, зростала кожен день.

«Тепер влада не має жодних підстав переслідувати учасників мирних акцій... І цей закон не поширюється на правоохоронні підрозділи, а  стосується винятково учасників мирних процесів», - наголосив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк у коментарі INSIDER.

Закон про недопущення переслідування

Закон передбачає звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності законом. 2. Всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього закону, підлягають закриттю.

Водночас юристи сходяться на думці, що документ є недосконалим і дозволить владі в подальшому маніпулювати його нормами.

1. Зокрема, закон встановлює часові рамки непереслідування — з 21 листопада до набуття ним чинності.

«Ну, а раптом завтра знову будуть сутички, і люди можуть бути агресивно налаштовані, а застосувати цей закон до них уже не вдасться», - натякнув один із депутатів ПР.

2. Є нюанси щодо того, на кого все ж поширюються норми закону. Як вказує екс-міністр юстиції Роман Зварич, термін «учасник» не має правового визначення в українському законодавстві, що відкриває можливості для вибіркового застосування.

Колишній урядовець не відкинув, що, оскільки в законі чітко не прописано, кого слід розуміти під «учасниками акцій протесту і масових заходів», його буде застосовано не тільки до студентів, затриманих під час розгону Євромайдану, а «й до правоохоронних органів також».

3. Окрім того, юристи вказують: якщо учасника акції таки захочуть притягти до відповідальності, то це можна зробити в обхід цього закону.

Так, юридичний експерт, адвокат Павло Пастернак зауважує: зважаючи на назву закону, поширюється він на учасників «мирних» зібрань, а інкриміновані євромайданівцям «злочини» є такими, що так чи інакше пов’язані із застосуванням насильства.

«Якщо вас, учасника мирного зібрання, захочуть притягнути до кримінальної відповідальності, наприклад, за опір працівникові правоохоронного органу, за організацію масових заворушень чи захоплення держаних або громадських будівель, то підписаний у понеділок президентом закон вам не допоможе», - пояснив експерт.

«Із таким самим успіхом Верховна Рада могла ухвалити закон про звільнення від відповідальності за крадіжки всіх, хто ніколи не крав», - додав Пастернак.

«Річ у тім, що в законі прописано, що амністії підлягають лише «мирні» учасники акцій, тобто, фактично, якщо ти брав участь у побитті або порушував порядок, то мирним тебе важко назвати», -  зауважив у коментарі INSIDER депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

4. Юрист Андрій Котягін наполягає, що в законі треба було уточнити, про які акції протесту йдеться.

«Звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набуття чинності цим законом. Яких акцій? Де саме? Так можна й умовну акцію в Київській області сюди приписати», - наголосив він.

Водночас опозиціонери продовжують наполягати на тому, що документ зможе захистити людей від переслідування.

«Зараз, звісно, в ПР починають накручувати, що «мирні» і «немирні» учасники, що щось підпадає під закон, а щось - ні, але нічого вони не зроблять, бо це чітке законодавство», - зауважив один із авторів законопроекту, депутат від УДАРу Валерій Карпунцов.

Іще один автор закону, депутат від «Батьківщини» Павло Петренко наголосив, що головний результат у тому, що «ув’язнених буде звільнено, те, що цей процес уже почався і більшість заарештованих виправдано».

Такої ж думки дотримується і адвокат, учасник об’єднання юристів Євромайдану Роман Реба.

«Усі подальші кримінальні провадження будуть незаконними та підлягають закриттю. Так, слідство ще триває, але практично всіх, окрім одного учасника, зараз звільнено і це вагоме досягнення», - додав юрист.

Водночас юристи самі ж визнають, що «більшість» звільнень відбулися ще до ухвалення закону, а тиск на учасників акцій протесту продовжується і навіть поширився на регіони.

Так, за словами Карпунцова, керівництво деяких ВНЗ погрожує недопуском до іспитів тих студентів, які в період Майдану пропустили хоч одну пару.

«Тиск є, він поширився на регіони. Саме для цього ми об’єднуємо адвокатів, які будуть безкоштовно надавати допомогу. Просимо юристів на місцях долучатися до цієї роботи», - зазначив депутат.

http://www.theinsider.com.ua/politics/52b934e8e0875/