Ч

Чи потрібно проходити техогляд авто під час воєнного стану - коментарі Яни Будової для Факти.ICTV

  1. Чи потрібно проходити технічний огляд авто під час воєнного стану?
Процес вступу України до Європейського Союзу передбачає гармонізацію багатьох аспектів законодавства, включаючи стандарти щодо повернення обов'язкового технічного огляду для всіх без винятку автовласників. Так, згідно із законодавчими змінами в Україні, передбаченими, наприклад, у постанові Кабінету Міністрів України № 944 від 19.08.2022, обов'язковий технічний огляд транспортних засобів планується наблизити до вимог Європейського Союзу. Це відбувається у рамках адаптації стандартів технічного огляду до європейських норм та угод, зокрема, відповідно до вимог Директив ЄС № 40 та № 45. Проте, впровадження таких змін в законодавстві відкладено у зв'язку із повномасштабним російським вторгненням.
 
За таких обставин, на період дії воєнного стану в Україні технічний огляд авто залишається обов’язковим лише для певної категорії транспортних засобів, перелік яких визначений статтею 35 Закону України «Про дорожній рух».
 
  1. Як часто потрібно проходити ТО?
В Україні періодичність проходження обов'язкового технічного контролю може варіюватися залежно від типу транспортного засобу та його експлуатаційних характеристик.
 
Зокрема, чинним законодавством передбачено, що власники легкових транспортних засобів, які використовуються для перевезення пасажирів, вантажних автомобілів вантажопідйомністю до 3,5 тонн або причепів до них із строком експлуатації більше 2 років повинні проходити обов'язковий технічний огляд кожні два роки.
 
Вантажні автомобілі вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепи до них, а також таксі незалежно від строку експлуатації підлягають щорічному обов’язковому технічному огляді.
 
Для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації періодичність проходження обов’язкового технічного огляду складає двічі на рік.
 
  1. Що буде, якщо не пройти техогляд?
В Україні за порушення правил технічного огляду транспортних засобів передбачені адміністративні штрафи та можливість позбавлення права керування.
 
Станом на сьогодні, водіям, які керують транспортним засобом, який підлягає обов'язковому технічному контролю, але не пройшли його своєчасно, загрожує штраф в розмірі 340 гривень (ч. 3 ст. 121 КУпАП).
 
Якщо той самий водій вчинить будь-яке порушення, передбачене законодавством, пов'язане із своїм транспортним засобом, впродовж року після першого порушення, це може призвести до накладення штрафу в більшому розмірі, а саме від 850 до 1 700 гривень.
 
У випадку повторного керування транспортним засобом без технічного огляду суд може призначити водієві у вигляді покарання позбавлення права керування транспортним засобом на строк від 3 до  6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб (ч. 4 ст. 121 КУпАП).
 
Більше за посиланням.