Ч

Чи можуть у вас забрати житло за борги? - коментарі Ірини Усіченко для finance.ua

Чи можуть забрати житло за борги?

Так! Можливість реалізації житла боржника в рахунок погашення ним заборгованості перед банком або іншим кредитором, за житлово-комунальні послуги, зі сплати аліментів або інші борги дійсно передбачена чинним законодавством України, зокрема така можливість чітко регламентована Законом України «Про виконавче провадження».

Проте звернення стягнення на житло боржника є крайньою необхідністю для реалізації якої існують певні суто процедурні вимоги, дотримання яких є обов’язковими для примусового стягнення заборгованості в процесі виконавчого провадження. 

На яких підставах можуть забрати житло в таких ситуаціях?

Конфіскація житла (квартири або житлової площі, житлового будинку) відбувається в останню чергу та лише за борги, сума яких перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати (у 2021 році – це сума у розмірі 120 000,00 грн. і більше).

При цьому наявність та сума заборгованості має бути обов’язково встановлена судом (судовий наказ, рішення, ухвала). 

Порядок та строки звернення стягнення на житло.

Конфіскація житла відбувається в останньої чергу виконавчого провадження, лише після встановлення неможливості стягнути суму боргу за рахунок (чіткий порядок):

  • заробітної плати та грошових коштів, наявних на банківських рахунках боржника;
  • цінних паперів;
  • автотранспортних засобів та іншої наявної у боржника техніки;
  • нерухомого майна (в першу чергу з нежилого фонду) та земельних ділянок.   

Отже, конфіскації житла передує встановлення у нього іншого майна або грошових коштів, за рахунок яких можна стягнути з боржника заборгованість не порушуючи його конституційне право на житло.

Стягнення заборгованості в примусовому порядку за рахунок коштів або майна боржника відбувається обов’язково через арешт (заборону відчуження).

Виключенням з такої ситуації є заставне майно боржника, яке стягувач (кредитор, банк інша фінансова компанія) має право реалізувати за рахунок боргу, однак лише у випадку зрівняння або перевищення суму богу над вартістю такого майна.

Конфіскація житла являє собою складну та довготривалу процедуру примусового продажу такого житла на електронних публічних торгах, після отримання відповідної постанови суду та за умови проведення належної оцінки житлового майна.

Фактично, що під час проведення таких торгів, боржник має право проживати в квартирі, будинку, адже право власності зберігається за ним до моменту продажу торгів на аукціоні. Однак, подарувати чи продати таке житло боржник не матиме змоги, так як така нерухомість буде знаходитись під арештом.

Чи можуть конфіскувати житло в якому проживають діти, інваліди?

Значно ускладнює процес конфіскації наявність в такій житловій площі прописаних малолітніх дітей, інвалідів або людей з обмеженими фізичними або розумовими можливостями: для виставлення такого житла на торги необхідна згода органів опіки та піклування.

Рідкісними та одиничними є випадки, коли орган опіки та піклування дав згоду на виставлення житла на публічні торги, за умови обов’язкової наявності у батьків, опікунів чи піклувальників іншого майна для проживання дитини, умови проживання в якому не є гіршими за попередні.

Варто усвідомлювати також, що конфіскується лише те житло (або його частина) яке належить боржнику (або його частина)  на праві власності. Прописка або оренда житла не дає можливості забрати його на користь стягувача в рахунок відшкодування боргу.

Що потрібно зробити, щоб житло не забрали? Особливо в тому випадку, коли виконавча служба вже на порозі?

Якщо представники колекторської або виконавчої служби вже на порозі, щоб уникнути відчуження майна в рахунок оплати боргу, радимо:

  • періодично вносити частини оплати боргу (навіть незначні грошові кошти), що дозволить певний період часу призупинити відчуження;
  • реструктурувати борг, з метою збільшення терміну виплат в часі. Однак в такому випадку реструктуризація має бути узгоджена із стягувачам та, найчастіше, повторне порушення строків здійснення оплат обумовлене моментальним відчуженням конкретно визначеного майна;
  • рефінансувати борг за рахунок отримання нового кредиту. Проте, рефінансувати банківська установа дозволить лише в тому випадку, якщо сума боргу є невеликою, а позичальник не має низький рейтинг («чорний список»).

Звертаємо увагу, що після набуття судовим рішенням законної сили, за ініціативою стягувача відкривається примусове виконавче провадження (на підставі виконавчого листа). Однак, боржнику попередньо надається час для добровільного виконання рішення суду та сплати боргу. Тому, за матеріальної можливості, радимо скористатись таким шансом та погасити заборгованість (без врахування виконавчого збору у розмірі 10 % від суми боргу) добровільно!

Більше за посиланням