Ч

Чи буде амністія: опозиція дає владі час до п’ятниці – коментар Андрія Котягіна для "INSIDER"

На сьогодні затриманими залишаються 62 учасники акцій протесту, з них 37 у Києві, 17 - у Черкасах, 8 - у Дніпропетровську. 208 вдалося звільнити.

Опозиціонери вимагають до п’ятниці звільнити всіх затриманих під домашній арешт, а до неділі закрити всі справи.

У вівторок таке рішення ухвалили на Раді Майдану. Опозиціонери наполягають: тільки якщо в п'ятницю буде амністовано всіх, вони погодяться в неділю передати владі КМДА.

«Зрештою, нам навіть фізично знадобиться два дні лише для того, щоб вивезти 16 тонн харчів із КМДА», - сказав один зі співрозмовників видання.

Цей ультиматум депутати планували ввечері у вівторок передати генпрокуроровы Віктору Пшонці. Але зустріч не відбулася. Візит перенесли на середу. Хоча в ГПУ про нього нічого не знають.

Фактично, опозиція намагається перебрати ініціативу у свої руки, адже, згідно з законом про амністію, спершу слід було звільнити будівлі, а лише потім ГПУ мала звільнити людей.

Тепер опозиція вимагає: спершу людей, потім – приміщення.

По суті, це є відповіддю на те, що влада в останні дні вирішила перекваліфікувати злочини 18 активістів Автомайдану на більш жорсткі, через що люди замість домашнього арешту можуть опинитися в СІЗО.

З понеділка активісти забили на сполох на сторінці «Євромайдан SOS» у Facebook. 

«Євромайдан SOS стало відомо, що справи проти активістів Автомайдану, яких було побито і затримано 23 січня в Києві, перекваліфіковують зі статті 296 КК (хуліганство, покарання від 2 до 6 років позбавлення волі) на статтю 294 (масові заворушення, покарання від 8 до 15 років позбавлення волі)", - наголошували в повідомленні.

Пізніше цю ж інформацію підтвердив прокурор Київської області Михайло Витязь: «Усіх 18 затриманих підозрюють в організації масових заворушень, це правопорушення, передбачені ст. 294 КК України». "Втім, якщо буде виконано всі вимоги закону про амністію, всі ці громадяни будуть амністовані», - запевнив прокурор.

У правоохоронних органах також підтвердили INSIDER, що планують змінити статті й інших затриманих. «Справді, слідство планує замінити статтю 296 на 294, маючи на це всі правові підстави та докази», - зауважив речник відділу зв’язків із громадськістю міліції в Київській області Микола Жукович.

При цьому міліція не бачить у своїх діях жодних порушень, тоді як люди скаржаться на те, що в їхні багажники, згідно з протоколами, потрапили речі, яких там ніколи не було.

Адвокат Андрій Котягін  визнає, що заміна статей Кримінального кодексу дійсно допустима під час слідства, однак наголошує, що небезпека полягає в тому, що підозрюваним зараз будуть інкримінувати значно важчий злочин.

«Виправдають автомайданівців чи ні, підпадатиме стаття під амністію чи ні - це вже справа часу та рішення суду. Але за важчий злочин складніше отримати прийнятний запобіжний захід. Скажімо, за «хуліганство» можуть відпустити під домашній арешт, під заставу, а от за «масові заворушення» підозрюваний сидітиме у СІЗО, доки триватиме слідство», - зауважує юрист.

Відтак, на думку правника, основна мета таких «замін під час слідства» - утримання автомайданівців під вартою, а отже, усунення їх від акцій протесту.

Наприклад, 5 лютого Апеляційний суд Києва змінив автомайданівцю Андрію Кравцову запобіжний захід із 2 місяців у СІЗО на ті самі 2 місяці під домашнім арештом із 20:00 до 07:00. Цей чоловік, батько двох дітей, став відомим країні з відео, на якому чітко видно, як «Беркут» трощить його автомобіль.

А 10 лютого слідчий перекваліфікував справу Кравцова з «хуліганства» на «організацію масових заворушень». Тепер питання, чи залишиться цей же запобіжний захід для активіста після зміни статті?

«Мені дзвонили сьогодні з Вінниці, там нашому активістові домашній арешт з 20:00 до 07:00 сьогодні змінили на цілодобовий. І так у багатьох випадках", - зауважує віце-спікер Руслан Кошулинський.

І це при тому, що суди часом тривають цілими днями, а інколи й до ночі, люди просто втрачають свідомість.

Наприклад, Апеляційний суд Києва не раз переносив розгляд  справ затриманих учасників акцій протесту. Мотивація завжди одна - прокуратура не надала матеріалів до суду, позивач не був присутній під час апеляції тощо.

Адвокати активістів наголошують, що їм було дуже важко добиватися «поблажливого» запобіжного заходу для підзахисних, зважаючи на політичний характер справ.

«Важко сказати, що зміна запобіжного заходу для тих активістів, яким все-таки вдалось отримати позитивне рішення, – це заслуга адвокатів. Радше - узгоджена позиція обвинувачення й суду», - каже адвокат Тетяна Козаченко.

Координатор групи юристів, які надавали допомогу учасникам Автомайдану, адвокат Роман Маселко додає, що від початку справи автомайданців проходили з безліччю порушень.

«Порушення йдуть постійно, впродовж усього слідства. Наші юристи провели аналіз протоколів і рапортів проти учасників Автомайдану, більшість даних у них сфальсифіковані, іноді навіть із безглуздими й абсурдними поясненнями. Часом виходить, що один інспектор затримав у різних місяцях учасників акцій протестів, при цьому приблизно в один час.  Ну, це ж просто смішно! Є рапорти, написані на людей, які в момент «злочину» там не перебували, автомобілі затримані, хоча на відеоспостереженні затримання немає. Одним словом, я не побоявся би сказати, що ці рапорти на 100% підроблені», - відзначив юрист.

Найгіршим у такій ситуації, на думку юристів, є те, що суд повністю ігнорує усі докази адвокатів, а отже, при зміні статті Кримінального кодексу, досягнути справедливого вироку буде ще складніше.

«Практично всі порушення з боку ДАІ під час затримання, складення протоколів просто ігнорують у суді. Тобто людину завчасно позбавляють права на правову допомогу, що вже казати про заміну статті КК», - наголошує адвокат Андрій Котягін.

На думку голови Комітету ВР із питань прав людини УДАРівця Валерія Пацкана, подібними методами влада намагається не лише схилити демонстрантів до виконання вимог закону про амністію, а й морально знищити учасників акцій протесту.

«Річ у тім, що автомайданівці - це не просто протести на Майдані. Це рух на Межигір’я, на Закарпаття, до будинків можновладців. Кому ж сподобається такий рух? Саме тому для влади принципово важливо було знищити морально і фізично найактивніших учасників. Заміна статей – яскравий тому приклад. Це одна зі спроб залякати, натиснути, зупинити тих, хто готовий стояти до кінця», - наголошує політик.

Опозиціонери вирішили вимагати до п'ятниці звільнення всіх затриманих. Якщо ж цього не вдасться досягти до кінця дії закону, то депутати вимагатимуть безумовної амністії.

«Те, що статті перекваліфіковують, - лише черговий спосіб натиснути на учасників акцій протестів, адже кожному відомо, що закон про амністію, який ухвалено у ВР, – не більш ніж порожній звук, він перестане діяти після 17 лютого. Така «акція» навряд чи є випадковою, не спланованою завчасно. Єдиний спосіб змінити ситуацію - ухвалити амністію без умов. А той факт, що свободу одних людей намагаються прив’язати до дій інших, є грубим порушенням прав людини. Оцінку таким порушенням може дати лише міжнародна комісія на рівні Ради Європи», - заявив представник «Батьківщини» Павло Петренко.

Тим часом юрист Валентина Теличенко не радить вірити на слово владі і попереджає, що справи проти затриманих узагалі можуть перекваліфікувати на такі, на які не поширюватиметься дія закону про амністію.

Хоча, радше за все, не відбудеться ні звільнення людей, ані звільнення приміщень. Натомість відбудеться нова ескалація конфлікту перед пленарним тижнем парламенту. 

http://www.theinsider.com.ua/politics/52fb818829c0c/