Ч

Чи можуть бортпровідники не пустити вас у літак?

Україна заборонила в`їзд іноземцям. Потрапити в країну можуть тільки кілька категорії громадян, у точу числі близькі родичи громадян України. Але у вияилося, щ самі українці іноді не можуть повернутися з-за кордону . Однією з таких "жертв" заборони стала сім`я: бабуся з онуками хотіла прилетіти з Лондона, але співробітники не пустили їх у літакі тепер мама дітей намагається повернути їх додому. Діти повинні були прилетіти додому з бабусею 30 серпня. В аеропорту Лутон (Лондон) вони пройшли реєстрацію і перед посадкою в літак бортпровідники сказали, що бабуся не може перетнути кордон, оскільки громадянка Великобританії

Що робити, якщо авіакомпанія відмовляє
Ірина Низька, юрист Misehko & Partners law firm, відзначає, що законом України "Про прикордонний контроль" (ст. 8) передбачено умови відмови в перетині держкордону іноземцями та особами без громадянства при в'їзді в Україну. У цьому переліку умов немає жодних протиепідемічних заходів. А відмовити у в'їзді може тільки Прикордонна служба.

"Якщо Постанова Кабміну про заборону на в'їзд іноземцям законнf, то в будь-якому випадку бортпровідники не мають повноваження обмежувати когось у перетині державного кордону. Подібні рішення приймаються уповноваженою посадовою особою підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови", - зазначає Ірина. При цьому прикордонник видає людині письмове рішення про відмову у в'їзді із зазначенням причини. Таке рішення вступає в силу негайно. Один примірник рішення видається людині, якій відмовлено у в'їзді. Він повинен підписати цей документ, а при відмові підписувати прикордонники складають про це акт.

 "У цій ситуації пасажиру складно було щось зробити, так як інцидент стався на території Великобританії, з угорської авіакомпанією. Все що вона могла, це доводити свою правоту, своє право на перетин кордону України, і відсутність повноважень у бортпровідників. В такій ситуації я б порадила звернутися з позовом до авіакомпанії про стягнення з неї збитку за неправомірні дії", - додає Ірина.

Більше тут

Україна заборонила в'їзд іноземцям. Потрапити в країну можуть тільки кілька категорій громадян, в тому числі близькі родичі громадян України. Але в підсумку виявилося, що самі українці іноді не можуть повернутися додому з-за кордону. Однією з таких "жертв" заборони стала сім'я: бабуся з онуками хотіла прилетіти з Лондона, але співробітники авіакомпанії не пустили їх в літак і тепер мама дітей намагається повернути їх на батьківщину.