А

Адміністрування ПДВ: чи реальне покращення ситуації? – стаття Володимира Місечко для Business.ua

Як би бізнес не бажав іншого, але Державна фіскальна служба України наразі є одним із головних «блокувальників» розвитку підприємництва в країні. Тільки за останній час ДФС закидають блокування процедури відшкодування ПДВ та реєстрації податкових накладних. Й поки керівництво держави намагається знайти винних, бізнес зазнає значних збитків.

Відшкодування ПДВ за червень склало лише 0,1 млд. гривень, що в порівнянні с середнім показником в 7 млд. гривень становить 1,42%.

Такі цифри є критичними для бізнесу, адже відшкодування в повному обсязі закладене в бюджет підприємств для придбання сировини, основних засобів, виплати заробітних плат, сплати податків тощо.

Процедура відшкодування ПДВ є автоматичним процесом, за умови дотримання підприємством вимог та критеріїв, передбачених Податковим кодексом України.

Підприємство, яке бажає його отримати його, разом з податковою декларацією по ПДВ подає заяву про бюджетне відшкодування, в якій зазначає про його відповідність або невідповідність критеріям, визначеним пунктом 200.19 Податкового кодексу України.

Далі протягом 30 календарних днів, що настають за граничним терміном отримання податкової декларації, контролюючий орган проводить камеральну перевірку (перевірку наданих підприємством документів) або (у випадках передбачених Податковим кодексом України) документальну перевірку та приймає рішення про право чи відсутність права на бюджетне відшкодування, яке здійснюється відповідно до затвердженого реєстру підприємств.

Таким чином, процедура є автоматичною, і в разі відповідності підприємства визначеним Податковим кодексом України критеріям та за позитивного висновку ДФС України, отримання бюджетного відшкодування є гарантованим.

Те, що відбувається сьогодні, це блокування відшкодування ПДВ шляхом неподання ДФС України державному казначейству, що здійснює перерахування коштів на рахунки платників податків, відповідного реєстру підприємств.

Зі слів посадових осіб ДФС України, таке неподання викликане необхідністю додаткових документальних перевірок підприємств, що подали заяви на бюджетне відшкодування ПДВ.

Але, такі заяви не мають під собою жодних юридичних підстав. Внесення підприємства до реєстру платників податків, що мають право на бюджетне відшкодування, здійснюється вже після здійснення щодо нього камеральних/документальних перевірок. Тобто, після таких перевірок процедура відшкодування ПДВ є автоматичною.

Тому, юридично таких підстав бути не може. Щодо справжніх підстав, то це компетенція правоохоронних органів.

Процедура відшкодування ПДВ є чіткою, з визначеними строками. У разі потрапляння в "ПДВшну" халепу слід звертатись до адміністративного суду з позовом про визнання дій ДФС України протиправними та зобов’язання їх вчинити дії.

Проте, сьогодні адміністративні суди, з різних причин, нічим особливо не відрізняються від ДФС. Покладені на них завдання виконуються лише на папері. Тому, бізнес залишився сам на сам зі своїми проблемами, а інвестиційна привабливість країни наближається до нуля.

http://www.business.ua/opinions/adm_n_struvannya_pdv_chi_realne_pokrashchennya_situats_-347008/