Г

Громадянин України проти Республіки Латвія, справа ЄСПЛ

Більше 4 років ми захищаємо інтереси клієнтів латвійських банків, ABLV Bank, PNB Bank, Rietumu Bank, наші клієнти переважно громадяни України, але інколи ми також супроводжуємо громадян інших європейських країн.
 
Перші два банки знаходяться в процесі ліквідації, Rietumu Bank досі працює, але ми б однозначно рекомендували всім вивести власні кошти з цього банку.
 
Суть нашої роботи полягає в проходженні клієнтами процедури відповідності щодо чистоти походження коштів, як того вимагає процедура ліквідації відповідно до Закону Латвійської Республіки «Про кредитні установи».
 
Що стосується Rietumu Bank, то досить часто кошти клієнтів блокуються під час перевірок щодо боротьби з відмиванням коштів.
 
Більшість клієнтів уже успішно пройшли процедуру відповідності та нарешті отримали доступ до своїх коштів, але є й ті, хто отримав рішення про заморожування від Латвійського агентства фінансової розвідки (Finanšu izlūkošanas dienests).
 
Таке рішення Фінансової розвідки Латвії, звісно, ​​підлягає оскарженню, до листопада 2021 року через спеціальний відділ Генеральної прокуратури Латвійської Республіки, потім – безпосередньо до суду.
 
Не будемо вдаватися в деталі процесу, але скасувати рішення Фінансової розвідки Латвії практично неможливо, як і арешти, накладені поліцією в рамках кримінальних справ за ст. 195 Кримінального кодексу Латвійської Республіки за фактом відмивання грошей.
 
Єдине, на що може сподіватися клієнт, — це «гуманність» Економічного суду Риги, який був створений у 2020 році для розгляду справ про відмивання грошей і має право приймати рішення про конфіскацію коштів клієнта до латвійського бюджету.
 
Останньою інстанцією у цій категорії справ є Ризький окружний суд, як апеляційний суд, який перевіряє законність рішень Економічного суду Риги.
 
З одним із наших клієнтів, який є клієнтом Rietumu Bank з 2014 року, заощадив і тримав на рахунку банку близько 100 000 євро, ми пройшли весь шлях від оскарження рішень про заморожування, арешт та конфіскацію коштів.
 
Рішенням Економічного суду Риги, яке було залишено в силі Ризьким окружним судом, кошти клієнта були конфісковані до бюджету Латвійської Республіки.
 
У травні 2022 року у співпраці з нашим люксембурзьким колегою, адвокатом Francois Moyse, ми подали скаргу проти Республіки Латвія до Європейського суду з прав людини щодо незаконності такої конфіскації, яка була прийнята з порушенням Конвенції щодо Захист прав людини та основоположних свобод.
 
Це перший випадок у нашому провадженні який вийшов за межі юрисдикції Латвії, але я розумію, що не останній.