Т

ТОП-10 провідних арбітражних інституцій світу

Включення арбітражного застереження в міжнародні комерційні договори вже стало нормою. Адже у разі виникнення спору між сторонами не доведеться подавати позов до іноземного суду – розглядом справи займеться міжнародний арбітраж. Завдяки Конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йорк, 1958) рішення міжнародних арбітрів приводяться у виконання в більш ніж трьох чвертях країн світу.
 
Наразі пропонуємо перелік арбітражних інституцій світу, до яких найчастіше доводиться звертатися компаніям та підприємцям.
 
  1. Міжнародний арбітражний суд при ICC (Міжнародній торговій палаті – International Chamber of Commerce, https://iccwbo.org/)
Заснований у 1923 році та розташований у Парижі, арбітражний суд ICC – найавторитетніша інституція для розгляду міжнародних комерційних арбітражних справ у Франції, а також у Європі загалом. Саме ця інституція сприяла прийняттю Нью-Йоркської конвенції. Останнім часом ICC все частіше використовується для вирішення спорів між інвесторами та державою.
 
  1. Лондонський суд міжнародного арбітражу (LCIA – London Court of International Arbitration, https://www.lcia.org/)
Створений ще в 1891 році. Арбітражні правила LCIA можна застосовувати до будь-якого спору, незалежно від місцезнаходження сторін. Відповідно до звіту LCIA за 2021 рік, 85% сторін-учасників спорів мали неанглійське походження, лише 76% спорів розглядалися за англійським правом. Найчастіше цим арбітражем розглядаються спори, що походять з договорів купівлі-продажу та надання послуг, а також кредитних та корпоративних угод.
 
  1. Сінгапурський міжнародний арбітражний центр (SIAC – Singapore International Arbitration Centre, https://siac.org.sg/)
Одна з найбільш швидко зростаючих арбітражних установ у світі. Заснований центр у 1991 році. Серед його особливостей – можливість вирішення спору ex aequo et bono.
 
  1. Гонконгський міжнародний арбітражний центр (HKIAC – Hong Kong International Arbitration Centre, https://www.hkiac.org/)
Заснований в 1985 році, арбітражний центр HKIAC – провідна арбітражна установа в Гонконгу та одна з найвідоміших арбітражних установ в Азії.
 
  1. Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма (SCC – Stockholm Chamber of Commerce, https://stockholmshandelskammare.se/)
Арбітражний інститут SCC, заснований у 1917 році, та є провідною арбітражною установою у Швеції, а також у Скандинавії. Популярний серед підприємців з пострадянських держав.
 
  1. Американська арбітражна асоціація (AAA – American Arbitration Association)/ Міжнародний центр вирішення спорів (ICDR – International Centre for Dispute Resolution,  https://www.icdr.org)
Заснована в 1926 році, AAA – головним орган з адміністрування арбітражних справ у США та провідна арбітражна установа в Північній Америці. AAA також займається міжнародними арбітражними справами через свій Міжнародний центр вирішення спорів (ICDR).
 
  1. Швейцарська арбітражна палата (SCAI – Swiss Chambers Arbitration Institution, https://www.swissarbitration.org/)
Заснована у 2004 році Асоціацією торгових палат Швейцарії з арбітражу та посередництва, зараз – найавторитетніший арбітражний орган у Швейцарії, та один з найпопулярніших у Європі.
 
  1. Постійна палата третейського суду (PCA – Permanent Court of Arbitration, https://pca-cpa.org/)
Створена в 1899 році в Гаазі за рішенням першої Гаазької мирної конференції. Розташована в Палаці миру, спеціально побудованому в Гаазі 1913 року. Ця установа бере до розгляду як позови в міждержавних спорах, так і позови приватних організацій, що мають міжнародний характер.
 
  1. Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (ICSID – International Centre for Settlement of Investment Disputes, https://icsid.worldbank.org/)
Міжнародний арбітражний орган, заснований у 1966 році, належить до інституцій Групи Світового банку та розглядає спори між інвесторами та державою. Місцезнаходження – Вашингтон.
 
  1. Китайська міжнародна комісія з економічного та торгового арбітражу (CIETAC – China International Economic and Trade Arbitration Commission https://www.cietac-eu.org/)
Заснована в 1956 році, CIETAC є найстарішою та найбільшою арбітражною установою в Китаї та однією з найвідоміших світі. Через CIETAC пройшло понад 50 000 іноземних арбітражних справ зі сторонами з більш ніж 150 країн і регіонів світу.
 
Крім того, уваги заслуговує ще ряд міжнародних арбітражів.
  • Французька арбітражна асоціація (AFA – Association Française d’Arbitrage, https://www.afa-arbitrage.com/);
  • Австралійський центр міжнародного комерційного арбітражу (ACICA – Australian Centre for International Commercial Arbitration, https://acica.org.au/);
  • Пекінська арбітражна комісія (BAC – Beijing Arbitration Commission, https://www.bjac.org.cn/);
  • Каїрський регіональний центр міжнародного комерційного арбітражу (CRCICA – Cairo Regional Centre for International Commercial Arbitration, https://crcica.org/);
  • Мексиканський арбітражний центр (CAM – Centro de Arbitraje de México, https://camex.com.mx/);
  • Палата національного та міжнародного арбітражу Мілана – (Camera Arbitrale Milano, https://www.camera-arbitrale.it/it/index.php);  
  • Загальний суд та арбітраж (CCJA – Common Court of Justice and Arbitration) зі штаб-квартирою в Абіджані, Кот-д'Івуар (Західна Африка, https://www.ohada.org/en/);
  • Третейський суд Польської господарської палати – (Sąd Arbitrażowyprzy KrajowejIzbie Gospodarczej, https://sakig.pl);
  • Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Румунії (CICA – Court of International Commercial Arbitration, https://ccir.ro/en/);
  • Дубайський міжнародний арбітражний центр (DIAC – Dubai International Arbitration Centre, https://www.diac.com/en/home/);
  • Німецький арбітражний інститут (DIS – Deutsche Institution für Schiedsgerichtsbarkeit, https://www.disarb.org/);
  • Віденський міжнародний арбітражний центр (VIAC – Vienna International Arbitral Centre, https://viac.eu/de/).