О

Оскарження рішення фінансової розвідки про замороження коштів

Підрозділи фінансової розвідки створені та функціонують практично в кожній державі європейського союзу, інших країнах Європи та світу.

В залежності від країни, підрозділи фінансової розвідки можуть бути підпорядкованими: Міністерству внутрішніх справ (Латвійська республіка), Генеральному прокурору (Герцогство Люксембург, Республіка Кіпр), Міністерству Фінансів (Чеська республіка, Республіка Польща), Податковій адміністрації (Угорщина), Поліції (Швейцарія).

Але незалежно від підпорядкування, функції фінансової розвідки зводяться до:

  • отримання, складання, зберігання та аналізу інформації отриманої від суб'єктів фінансового моніторингу (банківські та фінансові установи, адвокати, аудитори, бухгалтери) на наявність ознак з відмивання коштів, фінансування тероризму, тощо;
  • надання досудовим слідчим установам, прокуратурі та суду інформації, яка може бути використана для запобігання, виявленню, досудового кримінального провадження або винесення рішення про відмивання коштів, фінансування тероризму, тощо.

Тобто, фактично, основною функцією фінансової розвідки є виявлення фактів відмивання коштів, та передача виявленої інформації правоохоронним органам для подальшого розслідування, при цьому, фінансова розвідка позбавлена права проведення слідчих дій.

У випадку виявлення фактів відмивання коштів, фінансова розвідка, в межах своєї компетенції, може винести рішення про замороження активів до з’ясування всіх обставин справи та отримання пояснень від особи, щодо якої прийнято таке рішення.

Рішення про замороження активів може бути оскаржене особою, щодо якої таке рішення прийнято.

В залежності від юрисдикції, рішення про замороження може бути оскаржено:

  • протягом 30 днів з моменту його отримання до спеціального відділу Генеральної Прокуратури (Латвійська Республіка);
  • безстроково до Окружного суду міста Люксембург (герцогство Люксембург).

Юристи Місечко та Партнери мають значний досвід оскарження рішень фінансових розвідок про замороження коштів, а саме в справах ABLV Bank (Латвія), Rietumu Bank (Латвія), PNB Bank (Латвія), ABLV Bank (Luxembourg).

В рамках надання послуг, Місечко та Партнери готові проаналізувати документи, підготувати пояснення щодо походження коштів клієнта, оскаржити рішення фінансової розвідки про замороження коштів.

Ми працюємо з перекладачами та нотаріусами Латвії та Люксембургу, а також кращими адвокатами, які готові допомогти в разі необхідності.