А

ABLV Bank, AS, Latvia - супроводження кредиторів Банку

З березня 2018 року ЮФ «Місечко та Партнери» супроводжує клієнтів ліквідованого ABLV Bank, AS.

Станом на жовтень 2022 року наші дванадцять клієнтів, Панамські, Гонконгська, Белізька, Англійські та БВО компанії, а також фізична особа, отримали виплати на загальну суму 2.533 мільони евро, в рамках самоліквідації Банку, такі виплати були отримані після надання пояснень на поставлені аудиторами Банку питання.  
 
В рамках послуг, які ми пропонуємо кредиторам, доступні:
  • супровід гарантованих виплат;
  • супровід процедури переходу права вимог від кредитора до бенефіціара (відступлення права вимог);
  • відновлення доступу в інтернет-банк,
  • аналіз і підготовка пояснень про джерело походження коштів кредитора;
  • підготовка відповідей на поставлені питання аудиторами Банку;
  • оскарження рішення фінансової розвідки Латвії про замороження коштів кредитора;
  • представництво інтересів в межах кримінального провадження;
  • представництво інтересів в Економічному суді Латвії;
  • відкриття рахунків для здійснення виплат Банком. 
Згідно зі звітом діяльності ліквідованого ABLV Bank, AS за вересень 2022 року, фінансові показники діяльності на 30 вересня 2022 року становлять:
  • загальний обсяг активів: 1,49 мільярда євро;
  • заявлені вимоги кредиторів: 1,28 мільярда євро.
Активи Банку дозволяють задовольнити всі заявлені вимоги кредиторів, але виплати за вимогами кредиторів будуть зроблені тільки в тому випадку, якщо після комплаенс перевірки аудиторами Банку (EY) не буде виявлено перешкод для такої виплати.
 
Станом на жовтень 2022 року комплаенс перевірці підлягають кредиторські вимоги, віднесені до 7 черги кредиторів банку, зокрема вимоги юридичних іноземних осіб.
 
Важливо! Повідомлення про початок перевірки кредитора надсилається в інтернет-банк, також через інтернет-банк надсилаються питання про діяльність та операції кредитора, структуру кредитора, а також про особисті активи бенефіціара кредитора.
 
Від якості відповіді на поставлені питання буде залежати подальша доля кредиторських вимог, будуть вони передані для додаткової перевірки до підрозділу фінансової розвідки Латвії (Finanšu izlūkošanas dienests) чи ні.
 
Підрозділ фінансової розвідки Латвії в рамках своїх повноважень може видати тимчасовий наказ про заморожування коштів кредитора, терміном на 5 і 45 днів.
 
Кредитор, відповідно до статті 32-2 Латвійського Закону про відмивання коштів, має право надати пояснення до підрозділу фінансової розвідки Латвії за підозрілими операціями, або відповідно до ст. 34, 35 Латвійського Закону про відмивання коштів, оскаржити такий наказ до суду протягом 30 днів з моменту отримання такого рішення.
 
У разі відмови в задоволенні скарги про скасування наказу про заморожування коштів кредитора, матеріали справи передаються до слідчих органів поліції для порушення кримінальної справи за ст. 195 КК Латвії та проведення розслідування.

В подальшому справа може бути передана на розгляд Економічного суду Латвії щодо конфіскації таких коштів, наразі ми вже супроводжуємо трьох клієнтів, справи яких розглядаються Економічним судом Латвії.
 
Тому, якщо Ви отримали запит від Банку або вже Ваші кошти заморожені, ми будемо раді, як мінімум Вас проконсультувати, а за запитом, представити Ваші інтереси перед Банком.
 
Контактний телефон: +38050 388-39-20.