А

ABLV Bank, AS - порядок виплати гарантованих відшкодувань клієнтам Банку

26 лютого 2018 року загальними зборами акціонерів ABLV Bank, AS було прийнято рішення про самоліквідацію Банку, а також про порядок виплати гарантованих відшкодувань клієнтам, які мають право їх отримати. Таке рішення стало наслідком звинувачень ABLV Bank у відмиванні грошей та підкупу посадових осіб в Латвії.

Відповідно до Закону про гарантування вкладів, гарантовані державою відшкодування можуть отримати латвійські та міжнародні клієнти ABLV Bank, приватні та юридичні особи, які мають вклади в ABLV Bank, при цьому кожному клієнту гарантовано відшкодування в розмірі до 100 000 євро з Фонду гарантування вкладів, виплати будуть здійснюватись через латвійський банк Citadele banka, AS.

Гарантоване державою відшкодування поширюється на всі кошти вкладника - як на строкові вклади, так і на розрахункові, зарплатні, ощадні та інші рахунки.

Винятком, є вклади:

  • з якими протягом останніх двох років не відбувалося ніяких дій і розмір яких не перевищує 10 євро;
  • які пов'язані з легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом, або потрапляють під визначення коштів, отриманих злочинним шляхом;
  • кредитним організаціям, фінансовим установам, страховим товариствам, приватним пенсійним фондам, товариствам з управління вкладами й інвестиційним брокерським товариствам.

Виплати почалися з 3 березня 2018 року, і будуть проводитись у такому порядку:

  • заявки на виплату гарантованого відшкодування буде приймати банк Citadele banka, AS;
  • гарантоване відшкодування виплачується одному клієнту одним платежем в євро;
  • якщо розмір гарантованого відшкодування не перевищує 1000 євро, то за бажанням вкладника його виплатять вкладнику готівкою;
  • якщо розмір гарантованого відшкодування перевищує 1000 євро, то його можуть перерахувати лише на рахунок самого вкладника в будь-якій банківській або фінансовій установі.

Таким чином, для отримання гарантованого відшкодування вкладу в ABLV Bank, AS, необхідно звернутися у відділення банку Citadele banka, AS, Рига, Латвія, надавши підтверджуючі документи, а також вказавши відкритий в іншому банку чи фінансовій установі розрахунковий рахунок для перерахування таких коштів.

Юристи ЮФ «Місечко та Партнери» вже допомогли, та продовжують допомагати іноземним клієнтам ABLV Bank, AS, а саме компаніям з Кіпру, Шотландії, Англії, Панами, Британських Віргінських островів, Маршаллових островів, Белізу, Сейшельських островів.  

На запит клієнта Юристи ЮФ «Місечко та Партнери» допомагають у відкритті рахунку для отримання гарантованого вкладу, а за необхідності відвідують Citadele banka, AS, в Ризі, Латвія для подачі необхідних документів.

Окрім того, 12 червня 2018 року Комісія ринку фінансів та капіталу Латвійської республіки затвердила рішення зборів акціонерів Банку про самоліквідацію, що вважається датою початку самоліквідації Банку та встановила строк подачі кредиторських вимог до 18 вересня 2018 року (включно), за адресою: вул. Елізабетес, 23, Рига, LV-1010, Латвійська республіка  (приміщення ABLV Bank, AS).

Юристи ЮФ «Місечко та Партнери» за запит клієнта готові допомогти в подачі таких кредиторських вимог та супроводити процедуру виплати понад гарантованих вкладів ABLV Bank, AS.