З

Зміни для ФОПів: які нововведення принесе закон про передачу ЄСВ Пенсійному фонду - коментарі Ярини Паш для Фокус

У засобах масової інформації 21 березня 2024 року поширилася інформація про прийняття Верховної Радою України в цілому законопроекту № 9569, яким передбачаються внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, однак цю інформацію спростував народний депутат, заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк.
 
Тому наразі законопроект є таким, що не прийнятий і всі зміни, які ним запропоновані розглядаються у цій статті у потенційній перспективі, у разі його прийняття Верховною Радою.
 
Основними нововведеннями законопроекту № 9569 є те, що ним встановлюються передання функції адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від Державної податкової служби України до Пенсійного фонд України.
 
Тобто, на Пенсійний фонд України будуть покладатися такі функції:
  • взяття на облік страхувальників;
  • забезпечення збору та обліку страхових внесків;
  • контроль за повнотою та своєчасністю сплати єдиних соціальних внесків;
  • ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.
Чи позначиться ці зміни на пересічному українці?
На нашу думку, запропоновані зміни більше позначяться саме на роботодавцеві, оскільки саме їм доведеться:
  • ставати на облік страхувальників у Пенсійний фонд України;
  • сплачувати єдиний соціальний внесок на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду України;
  • подавати звітність про нарахування ЄСВ через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду в електронній формі у строки та в порядку встановлені Пенсійним фондом України. Однак варто наголосити, що страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб звітність про нарахування ЄСВ може, за їхнім бажанням подаватися у письмовій формі.
Як вплине цей закон на звітність, можливо на ФОПів чекають якісь нові папірці?
У разі прийняття цього законопроекту, існує вірогідність того, що підприємствам-роботодавцям доведеться замість квартальної єдиної звітності подавати дві звітності:
  • щомісячну звітність з єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду України;
  • щоквартальну звітність з податку на доходи фізичних осіб та військового збору до Державної податкової служби України.
Що ж стосується ФОПів, то не виключеним є те, що їм доведеться подавати до Пенсійного фонду України окремий річний звіт про нарахований щодо себе єдиний соціальний внесок, а не у складі річної декларації. 
 
Окрім цього, ФОПи у разі прийняття цього законопроекту, будуть сплачувати єдиний соціальний внесок щодо себе щомісяця. 
 
Однак, всі ці потенційні зміни щодо звітності стануть ясними тільки з моменту прийняття законопроекту Верховною Радою та затвердження на основі цього законопроекту, інших підзаконних актів, які будуть регулювати процедуру, форму та строки подання такої звітності.

Можливо відбудуться якісь інші зміни для громадян?
Зважаючи на те, що до Пенсійного фонду, за цим законопроектом переходять повноваження з адміністрування єдиного соціального внеску, то до нього відповідно перейшли і контролюючі повноваження щодо моніторингу за нарахуванням та сплатою єдиного соціального внеску.
 
Тому, громадянам потрібно знати те, що перевірки щодо правильності, своєчасності та повноти сплати єдиного соціального внеску та подання звітності з такої сплати будуть здійснюватися територіальними органами Пенсійного фонду України.
 
І на останок хотілося б відзначити, що як ми вже згадували цей законопроект ще не прийнятий парламентом, а отже ці реформи ще не почали діяти.
 
А у разі підтримки такого законопроекту народними депутатами, у тексті закону буде вказуватися момент набрання чинності такими положеннями, що надасть змогу громадянам, бізнесу та державних органам налагодити процедуру зі сплати та подання звіту з ЄСВ.
 
Більше за посиланням.