Ш

Штраф за незадекларований експорт валюти: що потрібно знати тим, хто вивозить валюту за кордон - коментар Ірини Усіченко

Сума валютних цінностей, які можна переміщувати через митний кордон України чинним законодавством України не обмежується, а також жодних податків із переміщуваної суми особою не сплачується. Проте законодавством встановлений  обов’язок письмового декларування валютних цінностей, що переміщуються через кордон.

10 000 євро на одну особу – це та сумарна межа, при досягненні чи перевищенні якої, під час переміщення через митний кордон України, подається письмова декларація (ст.371 Митного кодексу України).

15 червня 2022 року був повернутий за підписом Президента України Законопроект №6051 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил», яким було змінено відповідальність за недекларування переміщуваних через кордон валютних цінностей.

До 15 червня 2022 року валютні цінності, що дорівнювали та перевищували суму в 10 000.00 євро та не були задекларовані під час їх переміщення через кордон, підлягали конфіскації та обтяження штрафною санкцією у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів. 21 липня 2021 року Конституційний суд України (справа № 3-261/2019(5915/19) визнав конфіскацію, як вид відповідальності за не декларування валютних цінностей при переміщенні їх через митний кордон, неконституційним.

Відтепер, відповідно до ч. 1 ст. 471 Митного кодексу України, штраф за недекларування переміщуваних через кордон валютних цінностей становить 20 відсотків від суми, що перевищує 10 000.00 євро на одну особу.

Тобто, якщо фізична особа-резидент перемішує (ввозить, вивозить або пересилає) через митний кордон України іноземну валюту, валюту України чи банківські метали які сумарно дорівнюють або не перевищують 9 999,99 євро, то заповнювати та подавати таку декларацію на митниці така особа не зобов’язана.  

Штраф застосовується не за переміщення валютних цінностей вартістю понад 10 000,00 євро, а за неподання особою письмової декларації у випадку переміщення нею валютних цінностей вартістю 10 000,00 євро і більше.

Щоб законно перемістити через митний кордон валютні цінності вартістю 10 000,00 євро і більше, особа має попередньо роздрукувати на папері формату А4 та заповнити бланк декларації транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей, затверджений постановою КМУ від 27.02.2019 № 203.

Бланк декларації містить одну сторінку, яка має бути заповнена українською мовою власноруч особою, яка переміщує валютні цінності, та зворотній бік, який містить чіткі вказівки щодо заповнення декларації.

Заповнену декларацію необхідно подати на митниці, пункт пропуску якої перетинається особою, разом із паспортом та підтверджуючими документами про зняття готівки з банківських рахунків або документами про придбання банківських металів. Вимога про подання таких документів про походження цінностей пов’язана з фінансовим моніторингом. Неподання таких документів свідчить про незавершеність процедури декларування та, в подальшому, є підставою для застосування вищевказаного штрафу.

Більше за посиланням.