П

Порядок розірвання шлюбу із засудженою особою до позбавлення волі - стаття Михайла Цуркана

Згідно частини 1 статті 106 Сімейного кодексу України, подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу за взаємною згодою. Якщо ж один із подружжя не може особисто подати таку заяву (відбуває покарання в місцях позбавлення волі) то таку заяву, від його імені може подати другий з подружжя.

Відповідно до статті 40-1 Закону України «Про нотаріат» справжність підпису на такій заяві має засвідчити начальник установи виконання покарань,

У випадку, якщо в подружжя є діти або другий з подружжя не згоден розірвати шлюб то необхідно буде звертатись до суду.

Розглянемо приклад, коли дружина бажає розірвати шлюб із чоловіком, який засуджений до позбавлення волі і відбуває покарання. То до якого суду звертатись та як оформити заяву?

Частина 1 статті 110 Сімейного кодексу України вказує, що позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя.

Відповідно до норм Цивільного процесуального кодексу України, у порядку окремого провадження розглядаються справи за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі.

Тому при зверненні з такою заявою, дружині необхідно мати копію вироку суду, який набрав законної сили і яким її чоловіка засуджено до позбавлення волі.

Розділом IV «Окреме провадження» Цивільного процесуального кодексу України не встановлено вимог щодо підсудності справ про розірвання шлюбу за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі. Таким чином до вказаної категорії справ застосовуються загальні правила підсудності.

За загальними правилами позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування.

Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що місце перебування це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік.

Отже, заяву про розірвання шлюбу необхідно буде подавати до суду за місцем перебування засудженої особи.

Лише у випадку, якщо у дружини на утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо вона не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця перебування чоловіка, позов про розірвання шлюбу дозволяється пред’явити за її зареєстрованим місцем проживання чи перебування. 

Необхідно звернути увагу, що в справі окремого провадження сторонами будуть не позивач та відповідач, а заявник та заінтересована особа.

Тому, при складанні до суду заяви про розірвання шлюбу, необхідно вказати прізвище, ім’я, по-батькові, дату народження, ідентифікаційний номер, адресу та засоби зв’язку (номер телефону, електронна пошта) заявника – дружини та заінтересованої особи – чоловіка.

Адресою чоловіка необхідно вказати адресу установи виконання покарань де він відбуває таке покарання у вигляді позбавлення волі. Окрім того, заява має містити докладний та обґрунтований опис усіх причин, через які є намір розірвати шлюб.

До заяви обов’язково необхідно додати квитанцію про сплату судового збору. Розмір судового збору при подачі заяви про розірвання шлюбу з особою засудженою до позбавлення волі, у справі окремого провадження, на сьогоднішній день становить 384,20 грн.

Крім того, згідно законодавства, розгляд справ у порядку окремого провадження здійснюється швидше, що є безумовною перевагою для швидкого досягнення результату.