П

Перспективи Закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» - стаття Володимира Місечко для порталу «Юрліга»

01 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» № 4901-VI від 05 червня 2012 року.

Особисто у мене прийняття даного Закону викликало значне «позитивне» здивування, адже відповідно до нього держава гарантує виконання рішення суду про стягнення коштів та зобов'язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за яким є:

  • державний орган;
  • державні підприємство, установа, організація;
  • юридична особа, примусова реалізація майна якої забороняється згідно із законодавства.

Фактичне виконання рішення суду здійснює Державна казначейська служба України за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.

Таким чином, у разі неможливості боржником, державним органом чи державним підприємством самостійно виконати рішення суду його виконує Державна казначейська служба України за рахунок бюджетних коштів.

А в разі невиконання такого рішення Державною казначейською службою України ст. 5 Закону встановлено компенсацію в розмірі трьох відсотків річних від несплаченої суми за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.

Здавалося, що може бути кращим, адже виконання судового рішення щодо державного підприємства раніше завжди потребувало значного часу та ресурсів, а після набрання чинності Законом України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» таке рішення повинно бути виконаним у трьохмісячний строк.

Але, звичайно, лише за наявності коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.

У графі «Забезпечення виконання рішень суду, що гарантовані державою» додатка 3 «Видатки державного бюджету на 2013 рік» Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» № 5515-VI від 06 грудня 2012 року передбачено тільки 153 921 600,00 гривень.

В той же час заборгованість лише одного державного підприємства Міністерства оборони України, зведене виконавче провадження щодо якого перебуває в управлінні державної виконавчої служби Головного управління юстиції у м. Києві, становить понад 50 мільйонів гривень (1/3 від передбачених бюджетом коштів).

Тому можна прогнозувати, що Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» так і залишиться на папері для більшості стягувачів.

http://jurliga.ligazakon.ua/blogs_article/235.htm