І

Інтерв'ю Володимира Місечка спеціально для Юридичної газети

Не так давно ви пішли з однієї з відомих юридичних компаній та створили власну. Як вам далось таке рішення?

-  Я з впевненістю відношу себе до категорії людей, яка завжди має заздалегідь чітко окреслену мету та не на крок не відступає від її досягнення. Створення власної юридичної фірми було моєю студентською мрією, яка після закінчення навчання втілювалась в життя протягом тривалого часу, спрямованого на здобуття професійного досвіду на посадах юриста в провідних українських юридичних фірмах та вітчизняних підприємствах. Завдяки наполегливому ставленню до роботи, мною був здобутий необхідний для того, щоб розпочати власну справу, практичний досвід, а також корисний досвід щодо роботи з клієнтами та організації бізнесу. 

- З приходом кризи з’явились тенденції скорочення бізнесу в Україні та зменшення  робочих місць. Разом з негативними моментами криза привела за собою і позитивні явища. У зв’язку з тим, що заробітні плати юристів значно знизились з’явилась можливість їх наймати за набагато меншу винагороду. Крім цього на сьогодні значно знизились орендні ставки на нерухомість і тепер офісне приміщення в центрі столиці можна орендувати за доступну ціну.  Зважаючи на такі фактори мною було прийнято рішення втілити в життя свою давню мрію та заснувати власну компанію, 7 травня 2009 року така мрія стала реальністю. 

А на скільки зменшились на сьогодні прибутки юридичних компаній?

- На мою думку, таких цін на юридичні послуги, які існували в 2007-2008 роках (коли погодинні ставки юристів сягали 300-400 євро) більше не буде. Зараз клієнт розуміє реальну вартість юридичних послуг та готовий платити тільки за результат. Економічна криза змусила багатьох клієнтів утримуватись від витрат на попередні, додаткові письмові консультації та спрямовувати свої кошти на оплату послуг, направлених на виконання поставленого клієнтом завдання «під ключ». Як приклад, з власного досвіду можу зазначити, що раніше іноземний клієнт спочатку замовляв меморандум з правого регулювання певного питання, численну кількість поточних консультацій, а сьогодні може одразу поставити завдання, що підлягає виконанню.

На чому в основному спеціалізується ваша компанія?

Фірма на вимогу клієнта готова надати комплекс юридичних послуг з будь-яких питань українського законодавства. На сьогоднішній день основними напрямами роботи Фірми, що безпосередньо обумовлено попитом наших клієнтів, є  здійснення представництва інтересів клієнта в судах, надання поточної правової допомоги вітчизняним та іноземним підприємствам з корпоративних, земельних, податкових питань, банкрутства, інтелектуальної власності, інших питань законодавства України, структурування та супровід правочинів.  

Виходячи з власної практики на які юридичні послуги на сьогодні є найбільший попит?

- На сьогоднішній день найбільше запитів від клієнтів надходить на послуги із представництва та захисту інтересів в судах. Переважно це спори щодо визнання та захисту права власності, стягнення заборгованості, інші. Значну частину спорів складають ті, що виникають з правовідносин клієнта з банком. Саме банківська практика в останні місяці є такою, що має найбільший попит. Наша Компанія є не винятком. Це зумовлено тим, що в результаті кризових явищ, банки розпочали вести себе більш агресивно, збільшуючи відсоткові ставки за вже укладеними кредитними договорами, звертаючи стягнення на майно, тощо. Зважаючи на такі дії з боку банків, боржники, змушені звертатися до суду з метою захисту своїх прав. 

В той же час банківський сектор  юридичних послуг не зводиться лише до представництва клієнтів у судах. Ми також представляємо інтереси наших клієнтів у переговорних процесах (наприклад, щодо реструктуризації кредиторської заборгованості, продовження строку дії договорів, запровадження кредитних канікул) та супроводжуємо відповідні проекти. 

В той же час варто відзначити про мінімізацію попиту на послуги конкурентного та антимонопольного права та інтелектуальної власності.  

Які цікаві проекти ви супроводжували останнім часом?

- На мою думку, будь-який проект є цікавий по-своєму. Щодо останніх наших проектів, можу відзначити деякі судові спори. Так, ми представляємо інтереси фізичної особи, яка позивається до «Приватбанк» щодо визнання одного із договорів поруки фіктивним. Також можу відзначити декілька цікавих проектів щодо оскарження дій Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації, справи щодо визнання права власності на об’єкти нерухомого майна, тощо. .

Як ви структурно будуєте роботу свої компанії?

В Фірмі запроваджена типова для юридичних фірм модель побудови робочих відносин за ієрархічним принципом. Є керуючий партнер та партнери, між якими поділені проекти, а також команда юристів, підпорядкована та підзвітна партнерам Фірми.

Яким Ви бачите розвиток юридичного бізнесу в Україні найближчим часом, які можете назвати тенденції? 

В певній мірі скрутні часи настали і для українського юридичного бізнесу. Сьогодні клієнт як представник малого та середнього бізнесу, так само великі підприємства змушені бути економними. Серед іноземних клієнтів значно скоротилось число тих, що починають свій бізнес в Україні. Окрім того, що клієнти стали більш економними, вони вибагливіше ставляться до результатів послуг. Якщо б можна було порівняти юридичні фірми з діагностичними та медичними центрами, а клієнтів юридичних фірм – з пацієнтами, в залежності від того, які сьогодні послуги користуються попитом можна було б визначити хвороби, які є найбільш поширеними. В той час, як значно зменшилось число звернень на послуги, пов’язаних з антимонопольними питаннями, а саме надання юридичної допомоги під час концентрації, щодня збільшується число звернень щодо участі юристів в судових спорах, оскарження застосування штрафів, стягнення заборгованості, участь у справах про банкрутство тощо. Все це обумовлено сьогоденними реаліями. В той же час, хворіти завжди хтось буде, а тому попит на юридичні послуги, як на медичні, постійно буде існувати.  В той же час я можу прогнозувати, що юридичний бізнес отримає новий поштовх після президентських виборів. 

А з чим це пов’язано?

- В першу чергу з нестабільною політичною ситуацією та з нестабільною ситуацією на даному ринку, підтвердженням чого є реорганізація юридичних фірм шляхом злиття чи приєднання. Щодо вартості юридичних послуг, то я повторюсь, і скажу, що на мою думку, вже не буде таких великих погодинних ставок,  які існували раніше, а тому тенденції прямуватимуть до зниження цін на юридичні послуги. Звичайно попит на останні існуватиме, а на якісні юридичні послуги буде завжди.

Якими якостями на вашу думку повинен володіти керівник юридичної компанії щоб зробити її роботу успішною?

- Керівник юридичної компанії завжди має бути впевнений у кожному своєму наступному кроці. Якщо дотримуватись цього принципу, то робота компанії стане успішною, а послуги, які вона надаватиме будуть якісними.

 Як на вашу думку необхідно будувати відносини з клієнтом так, щоб він став для вашої компанії постійним?

- У спілкуванні з клієнтами найголовнішим є напевно психологічний підхід. Юрист повинен бути одночасно й психологом. Я дотримуюсь тієї точки зору, що юрист ніколи не повинен обіцяти результат. Він може пообіцяти якісно надати послуги, але не результат. Навпаки роблять лише непрофесійні юристи, оскільки результат ніколи не можна спрогнозувати. Що стосується клієнта, то на сьогодні ситуація на ринку юридичних послуг є відмінною від тієї, яка існувала декілька років тому, коли юридичні компанії могли самі обирати клієнтів. Зараз клієнт сам диктує умови юридичній компанії. Треба також відзначити, що остання часто йде на поступки своїм клієнтам щодо розрахунків, строків надання послуг тощо. Якщо клієнт буде задоволений якістю наданих послуг та результатом, то він завжди залишиться з цією компанією.