Е

Електронний перевізний документ є належним доказом - коментарі Володимира Місечко для журналу «Закон та Бізнес»

Електронний перевізний документ та його паперова версія мають однакову юридичну силу – На це звернув увагу Вищий господарський суд України в інформаційному листі від 27.02.2012 № 01-06/223/2012.

Роз’яснення ВГС пов’язані з переходом з 1 січня 2012 року Державної адміністрації залізничного транспорту "Укрзалізниця" та залізниць України з паперового на електронне оформлення документів під час перевезення вантажів залізничним транспортом у внутрішньому сполученні.

Зокрема, Вищий господарський суд України звернув свою увагу на те, що згідно з чинним законодавством електронний перевізний документ, що має всі необхідні реквізити, включаючи електронний цифровий підпис, має однакову юридичну силу з паперовим носієм.

На думку адвоката, керуючого партнера юридичної фірми «Місечко та Партнери»  Володимира Місечка, у разі пред'явлення претензії або подачі позову до ДП «Укрзалізниця», роздрукований електронний документ, завірений позивачем в установленому порядку, повинен бути прийнятий судом як належний і допустимий доказ відповідно до положень статті 34 Господарського процесуального кодексу України.

Якщо ж в ході судового розгляду буде встановлено невідповідність між самим електронним документом (наприклад, на екрані ноутбука) і його роздрукованим примірником, то на думку юриста, учасники судового спору мають право звернутися з відповідним запитом до ДП «Головний інформаційно-обчислювальний центр «Укрзалізниця» для отримання інформації про початковий зміст електронного документа.

Введення ДП «Укрзалізниця» електронного оформлення перевізних документів стало значним кроком на шляху вдосконалення системи організації вантажних перевезень та наближення її до європейських стандартів. Перехід від паперових носіїв до електронної форми документообігу повинен істотно прискорити і спростити процедуру оформлення перевезень вантажів залізничним транспортом.

http://zib.com.ua/ua/8326-elektronniy_perevizniy_dokument_e_nalezhnim_dokazom_u_sudi_-.html