Ч

Чи зможуть Таврія та Севастополь грати у Росії – коментар Володимира Місечко для ЮА-Футбол

Фахівец у галузі спортивного права керуючий партнер юрфірми «Місечко та Партнери» Володимир Місечко дав коментар UA-Футбол з приводу бажання ФК "Таврія" та ФК "Севастополь" відмовитись від виступів під егідою ФФУ та перебратися в російський чемпіонат.

«На минулих вихідних, після тривалої перерви відновився чемпіонат України з футболу. Не дивлячись на події, які зараз відбуваються у Криму, свої матчі відіграли обидві кримські команди - сімферопольська «Таврія» та ФК «Севастополь».

Проте вже після проведених матчів очільники двох кримських клубів заявили про намір в подальшому виступати в Чемпіонаті Росії.

Отже, що може очікувати кримські команди у разі, якщо вони приєднаються до російського футбольного союзу?

По-перше, необхідно зазначити, що для того щоб ФК «Таврія» та ФК «Севастополь» стали повноправними учасниками чемпіонату Росії, дані клуби повинні отримати відповідні дозволи від ФФУ, РФС, ФІФА та УЄФА. Проте, якщо з дозволом від Російського футбольного союзу все зрозуміло, то, враховуючи те, що ані Україна, ані світова спільнота не визнає анексію Криму Росією, то отримання дозволів від ФФУ, ФІФА та УЄФА викликає значний сумнів.

В такому разі, якщо РФС без відповідних дозволів прийме до свого складу футбольні клуби «Таврія» та ФК «Севастополь», як наслідок, до клубів та до самого Російського футбольного союзу можуть застосуватись санкції з боку ФІФА та УЄФА.

Наразі ФК «Таврія» та ФК «Севастополь» виступають під егідою ФФУ і для того, щоб перейти під крило РФС, клуби змушені будуть пройти відповідне ліцензування. Відповідно до Статуту ФІФА, одним із критеріїв отримання ліцензії є розміщення/базування клубу на законних підставах та території асоціації, під егідою якої виступає клуб та необхідність проведення домашніх матчів лише на цій території.

Оскільки юридично територія Криму є частиною України, то і виступ кримських команд під егідою РФС на території Криму не передбачає такої можливості.

Звісно, Статут ФІФА встановлює певні виключення для клубів, проте, такі виключення мають бути погоджені з ФІФА та УЄФА.

У разі порушення вищезазначених норм ФІФА та УЄФА командами ФК «Таврія», ФК «Севастополь» та РФС, до клубів та до РФС, як вже зазначалося раніше, можуть бути застосовані санкції.

Зокрема, найвірогідніше ФК «Таврія» та ФК «Севастополь» будуть дискваліфіковані. Також можуть бути відлучені від виступів у єврокубках всі російські команди.

http://www.ua-football.com/ukrainian/high/532afdc7.html