П

Підтвердження форс-мажорних обставин в режимі тимчасового ввезення товарів

Клієнт АО «Місечко та Партнери» - українська авіаційна компанія використовувала в своїй господарській діяльності авіаційний транспорт, що належав їм на підставі лізингових договорів та був ввезений на митну територію України в режимі тимчасового ввезення під зобов’язання про його зворотне вивезення.
 
З 24 лютого 2022 року, у зв’язку з військовим вторгненням російської федерації, згідно з вимогами Повітряного кодексу України та Положення про використання повітряного простору України органами об'єднаної цивільно-військової системи та Державною авіаційною службою України вжито заходів щодо закриття повітряного простору України для цивільних користувачів повітряного простору, надання аеронавігаційних послуг у повітряному просторі України призупинено.
 
Як наслідок, евакуація літаків до закінчення воєнного стану або суттєвих змін щодо покращення безпекової ситуації для польотів цивільної авіації неможлива.
 
Згідно частини 6 статті 481 Митного кодексу України, перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.
 
Враховуючи те, що війна в Україні офіційно визнана форс-мажорною обставиною, згідно листа Торгово-промислової палати України №2024/02.0-7.1 від 28 лютого 2022 року, єдиною підставою зупинення нарахування штрафних санкцій є відповідний сертифікат Торгово-промислової палати.
 
Користуючись своїм правом на отримання сертифікату, АО «Місечко та Партнери» звернулось від імені клієнта до торгово-промислової палати із заявою про засвідчення форс-мажорних обставин які унеможливили виконання зобов’язань зі зворотного вивезення авіаційного транспорту.
 
Торгово-промислова палата розглянувши таку заяву видала клієнту АО «Місечко та Партнери» відповідні сертифікати про настання форс-мажорних обставин, яким засвідчила факт того, що війна в Україні стала підставою порушення зобов’язань зі зворотного вивезення авіаційного транспорту.
 
Юридичний супровід проекту було здійснено адвокатом Іриною Усіченко.