М

Місечко та Партнери успішно представили інтереси Благодійного фонду «Ґлобал Емпавермент Мішн Юа» у справі про порушення митних правил

В листопаді 2023 року Львівською митницею в зоні митного контролю пункту пропуску «Краковець-Корчова» було складено протокол про порушення митних правил громадянином України, водієм Благодійного фонду «Ґлобал Емпавермент Мішн Юа», внаслідок перевищенням ним строку тимчасового ввезення транспортного засобу на митну територію України більше ніж на 30 діб, за яке передбачена відповідальність згідно ч. 6 ст. 481 Митного кодексу України у вигляді накладення штрафу в розмірі 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію транспорту.
 
Митне законодавство та судова практика до цього часу не визнавала будь-яких поважних причин для звільнення особи від адміністративної відповідальності за вищевказаною нормою, окрім як у випадку, дій громадянина в стані крайньої необхідності, необхідної оборони або неосудності, а також з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадянина, за умови документального їх підтвердження та за умови продовження строку ввезення транспорту не більше ніж на 60 днів. Однак, жодна з названих допустимих обставин не були причиною перевищення водієм строку тимчасового ввезення транспортного засобу в названому випадку.
 
Дійсною підставою порушення водієм допустимого строку була необхідність використання такого транспорту в межах України для надання гуманітарної і благодійної допомоги особам, що постраждали внаслідок війни. Доказову базу складали листи прифронтових військових адміністрацій про використання конкретного транспорту для розвезення допомоги та митна декларація про ввезення гуманітарної допомоги в Україну.
 
За результатами розгляду справи про притягнення до адміністративної відповідальності, суддею Галицького районного суду м. Львова, було визнано доведеною вину водія у вчиненні адміністративного правопорушення. Проте враховуючи відсутність обтяжуючих обставин справи, характер, мету, мотив і спосіб вчинення правопорушення, суд ухвалив звільнити водія від адміністративної відповідальності за порушення митних правил, у зв`язку з малозначністю вчиненого правопорушення, відповідно до ст. 22 Кодексу України про адміністративні правопорушення, обмежившись усним зауваженням, а провадження у справі закрив.
 
Вирішуючи питання призначення виду стягнення за порушення митних правил, в основу свого висновку суд поклав доведений документально факт використання водієм транспортного засобі в цілях надання гуманітарної і благодійної допомоги армії та особам, що постраждали внаслідок війни, з урахуванням характеру вчиненого порушення та особи водія, який раніше до адміністративної відповідальності за порушення митних правил не притягувався.
 
Постанова Галицького районного суду м. Львова від 23 січня 2024 року (Справа №461/10251/23, провадження №3/461/57/24) https://reyestr.court.gov.ua/Review/116639600
 
Благодійний фонд «Ґлобал Емпавермент Мішн Юа» є частиною Благодійної організації Ґлобал Емпавермент Мішн (США) з головним офісом в Майамі, штат Флорида, США та надає благодійну та гуманітарну допомогу постраждалим регіонам внаслідок війни в Україні.
 
Проект було супроводжено адвокатом Іриною Борисенко та помічником адвоката Яриною Паш.