О

Отримання дозволу на працевлаштування іноземця

Відповідно до ст. 42 Закону України «Про зайнятість населення», застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України здійснюється виключно на підставі відповідного дозволу на працевлаштування.
 
15 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України №2623-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном», яким було встановлено рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах.
 
До прийняття Закону діяли норми, згідно яких були встановленні вимоги щодо виплати іноземцям 5-10 мінімальних заробітних плат (окрім особливих категорій працівників), що становило значене фінансове навантаження на роботодавців, а також сприяло тінізації трудових відносин з іноземцями. Тепер немає поділу на особливі категорії працівників, таких як іноземні високооплачувані професіонали, засновники та/або учасники юридичної особи, іноземні ІТ-професіонали та інші, натомість є іноземні наймані працівники, яким потрібно виплачувати одну мінімальну заробітну плату в місяць.
 
Документи необхідні для отримання дозволу на застосування праці іноземців:
  • заява за формою, встановленою Кабінетом Міністрів України;
  • копії сторінок паспортного документа іноземця з особистими даними разом з перекладом українською мовою, засвідченим в установленому порядку;
  • кольорова фотокартка іноземця або особи без громадянства розміром 3,5 x 4,5 сантиметра;
  • проект трудового договору (контракту) з іноземцем або особою без громадянства, засвідчений роботодавцем.
Плата за видачу дозволу на застосування праці іноземців в 2024 році становить:
  • на строк до шести місяців включно - 9 084.00 гривень;
  • на строк від шести місяців до одного року включно - 15 140.00 гривень;
  • на строк від одного року до двох років включно - 24 224.00 гривень;
  • на строк від двох років до трьох років включно - 30 280.00 гривень.
Розмір плати за продовження дії дозволу зменшується на один прожитковий мінімум від розміру плати за видачу дозволу на відповідний строк.
 
Строк дії дозволу на працевлаштування
Дозвіл для найманих іноземних працівників можна отримати на строк до двох років, в залежності від терміну дії трудового договору (контракту).
 
Видача та продовження дії дозволу на застосування праці громадян Російської Федерації, Республіки Білорусь, а також інших держав, визнаних такими, що становлять загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності і демократичному конституційному ладу та іншим національним інтересам України, здійснюються за погодженням із регіональними органами Служби безпеки України.
 
Наші контакти: +38050 388-39-20, [email protected]